Upravljački direktor Formule 1 Ross Brawn najavio je pokretanje opsežne istrage zastrašujuće nesreće u kojoj je bolid Romaina Grosjeana planuo nakon kontakta s barijerama i nada se da će iz toga uspjeti nešto naučiti za budućnost.

Grosjean je naglim pokretom u desno nakog trećega zavoja prvoga kruga ušao u Kvyatovu putanju što ga je poslalo direktno u barijere s desne strane staze, a šasija Haas Ferrarija, u kojoj se nalazi i spremnik goriva, planula je nakon što su se prilikom udarca motor i mjenjač odvojili od šasije.

Srećom za Grosjeana, F1 bolidi posljednje tri godine imaju halo zaštitu vozačeve glave koja ga je spriječila da glavom udari u barijere, a bez obzira na odvajanje pogonskoga sklopa Francuz je ostao siguran u svojoj šasiji i nakon izuzetno jakoga sudara sam izašao iz bolida.

Francuz je uspio izaći iz gorućega bolida dvadesetak sekundi nakon što je bolid planuo, a u prelasku ograde pomogli su mu ljudi iz medicinskoga automobila.

Brawn je, kao i cijeli F1 svijet, šokiran nesrećom i obećava da će FIA i F1 pokrenuti istragu incidenta.

“Šokantno je vidjeti ovako ozbiljan incident, za sve u Formuli 1. Nismo navikli na to, pogotovo jer je i vatra bila uključena.”

“Ali mislim da je to i pohvala poslu koji su momčadi i FIA odradili tijekom godina. Sjetimo se kontroverzi oko halo zaštite. Moram tu odati priznanje Jeanu Todtu jer je inzistirao da to mora biti uvedeno.”

“A danas bismo mogli gledati drukčiju situaciju da nismo imali halo. A to je, po meni, zadržalo barijeru kad je bolid prošao kroz nju.”

“Siguran sam da ćemo imati opsežnu istragu kako bismo ju razumjeli i naučili iz nje. Jer vidjeti tako slomljenu barijeru nije ono što želimo vidjeti.”

Brawn je pohvalio i sve koji su bili uključeni u reakciju nakon nesreće.

“Svaka čast svima. Jasno razmišljanje, jasan cilj. Nisu oklijevali. Učinili su točno što su trebali, ne možete ih kriviti. Ponosni smo na sve.”

“I mislim da ta razina profesionalizma vozačima daje osjećaj sigurnosti.”

“Naravno da ne želimo vidjeti takve nesreće. Ali što se tiče reakcije, mislim da se ništa nije moglo bolje učiniti.”

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Haas tuži Steinera, Steiner tuži Haas

Američka momčad Haas tuži svoga bivšeg šefa momčadi Guenthera Steinera nakon što je Austri…