Diskovi u Formuli 1 stalno napreduju, a zbog sve bržih i težih bolida pred njima je sve teži zadatak usporavanja bolida uz zadržavanje temperature unutar optimalnog temperaturnog raspona – jedan od načina povećanja termičke vodljivosti je povećanje broja ventilacijskih kanala u kočionom disku kojih će ove godine biti više nego ikad, čak 1500.

Princip kočenja vrlo je jednostavan – usporiti određeni objekt pretvaranjem kinetičke energije u toplinu i svjetlost. F1 bolidi imaju disk kočnice (kao i većina cestovnih automobila) s rotirajućim diskovima (rotiraju se s kotačima) koji su pri kočenju stisnuti kočionim oblogama djelovanjem hidrauličnih klipića. Tako se brzina bolida pretvara u velike količine topline i svjetlosti, pri čemu se diskovi užare i intenzivno sjaje.

F1 bolidi ove su godine 5 kilograma teži i sada bez goriva i s vozačem teže 733 kg, a zahvaljujući mekšim gumama i prirodnom razvoju bolida u eri novih pravila, očekuje se da će biti oko dvije sekunde po krugu brži od već ionako rekordno brzih bolida 2017.

To će staviti dodatan pritisak na kočioni sustav F1 bolida. Kako bi se proizvođači kočionih sustava uspješno nosili s tim problemom, već godinama koriste bušene diskove čiji broj rupica stalno raste.

Brembo je otkrio da će njihovi diskovi za F1 bolide 2018. imati do čak 1500 ventilacijskih rupica odnosno kanala (vidjeti sliku ispod), što je oko 100 kanala više nego 2017.

Diskovi se sastoje od nekoliko slojeva prošaranih kanalima koji spojeni daju rupičaste diskove za bolje odvođenje topline

Maksimalna debljina diskova je uoči 2017. povećana s 28 na 32 mm, a većina momčadi će i ove godine koristiti maksimalno debele prednje diskove dok na stražnjima najčešće koriste 28 mm debele diskove.

Stražnje kočnice ne moraju podnijeti toliko kočione energije jer se težina pri kočenju prednosi prema naprijed, ali i zato jer bolidi od 2014. imaju složeni ERS sustav koji prilikom usporavanja koči stražnju osovinu u suradnji s Brake by wire sustavom pa su stražnje kočnice manje opterećene.

Ovisno o temperaturama koje se očekuju na pojedinom vikendu i konfiguraciji pojedine staze, vozači će moći birati između tri različite opcije Brembovih diskova s otprilike 900, 1200 i 1500 rupica.

Kočiona kliješta prema pravilima smiju imati najviše šest klipova, što se redovito i koristi na prednjim kočnicama, a na stražnjim se često koriste i kliješta s četiri klipa zbog gore opisanih razloga.

Svaka momčad definira specifične zahtjeve za klipove u smislu kompromisa između težine i čvrstoće. Neke momčadi preferiraju lakše, ali i manje čvrste klipove dok se neke odluče za konzervativniju opciju čvršćih i težih klipova.

Kočioni disk na Red Bullu RB8 iz 2012.
Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ferrari pokazao novo stražnje krilo i pokrov motora

Ferrari je donio novi aerodinamički paket za svoj SF1000 u Barcelonu koji uključuje novo s…