Ross Brawn potvrdio je da će Formula 1 iduće godine uvesti obavezno korištenje mladih vozača na prvim slobodnim trenizima petkom zbog sve kraćih testiranja što mladim vozačima uskraćuje prilike za isprobavanje F1 bolida.

Momčadi već godinama smiju koristiti mlade vozače na prvim slobodnim treninzima, kao i svoje testne vozače koji ne moraju biti mladi vozači, ali od iduće godine F1 će uvesti obavezan broj utrka na kojima se u petak moraju koristiti mladi vozači.

Zbog fleksibilnoga korištenja pojma mladoga vozača, koji je doveo do toga da je Fernando Alonso krajem prošle godine dobio dopuštenje da nastupi na testu mladih vozača, F1 će se probrinuti da definicija toga pojma bude što preciznija.

“U petak, svaka momčad morat će voziti prvi slobodni trening s debitantom,” rekao je Brawn.

“I jako smo oprezni oko toga kako definiramo debitanta. Pričekajmo i vidjet ćemo kako ćemo to definirati.”

“Mislim da će iduće godine svaka momčad morati to učiniti određen broj puta u sezoni.”

Neke momčadi, poput McLarena i Aston Martina, nemaju programe za mlade vozače, ali i oni se slažu s odlukom Formule 1 da uvede obavezno korištenje mladih vozača.

“Jako je teško pronaći debitanta ovih dana sa svim tim ograničenjima testiranja,” rekao je McLarenov šef F1 momčadi Andreas Seidl.

“Zato smo jako sretni s najavom ove odluke i podupiremo da se to promovira još više. Mi trenutno razmišljamo kome ćemo dati priliku da vozi za nas u tim sesijama.”

“Bili bismo sretni da se broj tih sesija poveća. Dobro je da je to obavezno, iz sportske perspektive, jer je isto za sve momčadi i to je na kraju pošteno. Zato dajemo svoju potporu toj odluci.”

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Binotto ‘ne vidi razlog’ za promjene u Ferrariju nakon Mađarske

Šef Ferrarijeve F1 momčadi Mattia Binotto smatra da nakon više od pola sezone koju su obil…