F1 komisija odbacila prijedlog alternativnog motora

honda-pog-jedinica-straga

Komisija Formule 1 odlučila je ne izglasati ideju jeftinijeg, alternativnog motora, stoji u priopćenju Međunarodne automobilske federacije (FIA).

Trenutni godišnji trošak današnjih pogonskih jedinica iznosi oko 20 milijuna eura što je bio razlog za zabrinutost još od samoga početka nove turbo hibridne ere 2014.

Momčad Ferrarija prošloga je mjeseca iskoristila pravo veta kako bi spriječila uvođenje maksimalne godišnje cijene od 12 milijuna eura jer im ta cijena nije profitabilna. FIA i Bernie Ecclestone odgovorili su prijedlogom alternativnog motora koji bi trebao biti jeftiniji, a performansama sličan aktualnim pogonskim jedinicama.

>> Mecachrome se pridružio AER-u i Ilmoru u natječaju za alternativni motor

Nakon što je FIA otvorila natječaj, prijavili su se Ilmor Marija Illena, AER (Advanced Engine Research) i Mecachrome, ali nakon današnjeg sastanka Strateške grupe u Parizu, nakon kojeg slijedi sastanak F1 Komisije, ideja alternativnog motora stavljena je na čekanje.

Umjesto nje proizvođači će raditi sa FIA-om i do 15. siječnja 2016. predstaviti prijedlog koji će ponuditi rješenja visokih troškova pogonskih jedinica i koji će uključivati:

>> Jamstvo isporuke pogonskih jedinica momčadima

>> Smanjenje cijene pogonskih jedinica za momčadi kupce

>> Pojednostavljenje tehničkih specifikacija pogonskih jedinica

>> Povećanje razine buke

FIA je dodala da bi se prijedlog alternativnog motora mogao ponovno razmotriti nakon što proizvođači Strateškoj grupi iznesu svoj prijedlog.

Unutar prijedloga postojat će pravilo koje određuje minimalni broj momčadi kojima svaki proizvođač mora isporučiti svoje motore kako bi svaka momčad imala pristup nekom motoru.

Navedena poboljšanja trebala bi biti spremna najranije za 2017., a svakako za 2018.

Prvi sastanak FIA-e i proizvođača motora na ovu temu održat će se ovoga vikenda u Abu Dhabiju.

alonso-2012-abu-dhabi

 

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

FIA i Formula 1 potvrdile promjenu pravila za 2021.

Svjetsko motorsport vijeće ratificiralo je promjene pravila koje su donijeli FIA i Formula…