Na jučerašnjem sastanku F1 Komisije potvrđeno je da će sprint format doživjeti najavljene promjene u svojoj četvrtoj sezoni i da će kvalifikacije za glavnu utrku biti vožene subotom, kao i tijekom uobičajenoga formata vikenda.

Broj sprint utrka i ove sezone ostaje isti uz promjenu dvije lokacije – Miami i Kina zamijenit će Azerbajdžan i Belgiju.

Ali najveće promjene odnose se na format sprint vikenda u kojem će se od 2024. u petak voziti jedan slobodni trening i sprint kvalifikacie dok će se u subotu voziti sprint utrka i kvalifikacije za glavnu utrku u nedjelju.

Novost je i da će momčadi smjeti promijeniti postavke bolida između sprint utrke i subotnjih kvalifikacija za glavnu utrku što je bio nedostatak dosadašnjega formata kada su vozači bili prisiljeni ostati na istim postavkama nakon prvoga treninga u petak do kraja vikenda, a u suprotnom bi morali startati iz boksa.

Ipak četiri pogonske jedinice po vozaču

Iako se očekivalo da će se Formula 1 vratiti na tri pogonske jedinice po vozaču i to bez obzira na dvije utrke više nego prošle godine, na sastanku F1 Komisije potvrđeno je da će se 2024. i 2025. smjeti koristiti četiri primjerka V6 motora, turbo punjača, MGU-H i MGU-K.

Također, DRS će se smjeti koristiti već nakon prvoga kruga utrke odnosno nakon jednoga odvoženog kruga nakon povlačenja sigurnosnoga automobila umjesto dosadašnja dva, ukoliko direktor utrke procijeni da postoje uvjeti za to.

Navedene promjene mora potvrditi i Svjetsko motorsport vijeće koje će održati sastanak 28.2., dan prije početka prvih slobodnih treninga za VN Bahraina.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedes predstavio novi bolid za 2024. F1 W15

Mercedes je posljednja momčad u nizu koja je predstavila novi F1 bolid za 2024. s kojim se…