FIA i F1 momčadi odobrili su zamrzavanje razvoja motora od 2022. što će Red Bullu omogućiti da nastaviti koristiti Hondine motore, a otvoreni su i prema ideji sprint utrka nakon što bude poznato više detalja.

Na statanku F1 Komisije koju čine predstavnici momčadi, FIA-e i Formule 1, jednoglasno (30 od 30 glasova) je odobrena odluka o zamrzavanju motora koja će na snagu stupiti na početku iduće godine, prenosi Autosport.

Red Bull će zahvaljujući toj odluci moći koristiti Hondine motore i nakon 2021. budući da se japanski proizvođač povlači iz F1 na kraju ove sezone i da sami nemaju resursa ni znanja razvijati složene pogonske jedinice.

Izvršni direktor Formule 1 Stefano Domenicali nedavno je izjavio da je zamrzavanje razvoja motora od 2022. dobro za sve proizvođače kako bi se smanjili troškovi uoči dolaska novih pogonskih jedinica 2025., a ne samo za Red Bull kojem to pravilo omogućava nastavak korištenja Hondinih motora.

“Ne želim reći da je to važno samo za Red Bull, nego za Formulu 1 u cjelini,” rekao je Domenicali.

“Želimo zamrznuti razvoj kako bismo uštedjeli novac i pobrinuli se da proizvođači mogu ulagati u nove motore.”

Formula 1 posljednji je puta zamrznula razvoj motora uoči F1 sezone 2007. kada su V8 motori ograničeni na 19 000 okretaja, a 2009. su dodatno ograničeni na 18 000 okretaja dok su proizvođačima dopuštene samo preinake za bolju pouzdanost.

Sprint utrke nisu odobrene, ali ni odbačene

2020 Spanish GP start of the race from the side Photo Daimler

Raspravljalo se i o ideji sprint utrka subotom koje bi se vozile umjesto kvalifikacija, a startni poredak za sprint utrke odlučio bi poredak na drugom slobodnom treningu koji bi preuzeo ulogu kvalifikacija.

Vozači bi na sprint utrkama osvajali polovične bodove u odnosu na pravu utrku, bodove bi osvajalo prvih osam vozača (12-9-7-5-4-3-2-1), a rezultat sprint utrke odredio bi startni poredak za nedjeljnu utrku.

Ovaj format trebao je biti isproban ove godine u Kanadi, Italiji i Brazilu, a iako danas nije usvojen momčadi su bile otvorene prema ideji te su tražile još vremena i detalja oko cijeloga formata.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Russell vjeruje da bi nova pravila u Belgiji Mercedes mogla dovesti u borbu za pobjedu

Mercedesov vozač George Russell smatra da bi se njegova momčad mogla vratiti u borbu za po…