Momčadi Formule 1 od sada smiju montirati retrovizore na svojim bolidima na halo zaštitu, uz uvjet da ih dovoljno dobro pričvrste, kako bi pronašli optimalan položaj za bolju vidljivost i manje negativan utjecaj na aerodinamiku.

Otkako su stražnja krila od 2017. ponovno spuštena na visinu od 750 mm, kao i prije 2009., vozači imaju slabiju vidljivost unatrag, a oblik i položaj retrovizora uvelike je pod utjecajem aerodinamičkih zahtjeva, kao i većina toga na suvremenim F1 bolidima.

Kako je uoči F1 sezone 2018. uvedena halo zaštita vozačeve glave kao obavezna oprema, FIA se dosjetila da bi momčadima mogli dopustiti da svoje retrovizore pričvrste na titansku konstrukciju halo zaštite, uz uvjet da postignu zadovoljavajuću čvrstoću.

Retrovizori uslijed velikih brzina često vibriraju, posebno ukoliko su pričvršćeni na tanke, aerodinamički oblikovane nosače, što vozačima kvari pogled, a prije nego FIA odobri korištenje određenog dizajna i položaja retrovizora vozači moraju iz kokpita pročitati slova i brojke postavljene na određenoj udaljenosti.

Nikolas Tombazis, glavni tehnički šef FIA-ine F1 sportske komisije, obavijestio je momčadi da retrovizore odsad smiju montirati na halo zaštitu, pod određenim sigurnosnim uvjetima.

“Očekujemo da je konstrukcija dovoljno stabilna tako da retrovizor ne vibrira previše jer bi to ograničilo vozačev pogled unatrag,” rekao je Tombazis u svom priopćenju momčadima.

Također, retrovizori ne smiju biti simultano postavljeni i na šasiju i na halo zaštitu jer bi u tom slučaju bilo teže skinuti halo zaštitu u slučaju nesreće, stoji u priopćenju iz FIA-e.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Rusija bi također mogla biti domaćin dvaju F1 utrka 2020.

Sochi International Circuit ove sezone mogao bi ugostiti dvije F1 utrke ukoliko vodstvo Fo…