2014-Mercedes-Benz-F1-1.6-litre-turbo-V6

FIA je u petak održala sastanak na kojem se raspravljalo o motorima iza 2020. koji bi trebali biti jeftiniji i glasniji, a prvi detalji upućuju na dodatno smanjenje broja cilindara i odbacivanje jednoga električnog motora.

Formula 1 je u četvrtoj godini aktualne hibridne turbo formule, a 1,6-litreni V6 turbo motori s dvije motor generatorske jedinice ostat će do kraja 2020. FIA od 2021. u F1 želi jeftinije i glasnije motore, a na sastanku su bili prisutni i predstavnici Audija koji žele ispitati teren uoči mogućega ulaska u Formulu 1.

Trenutna generacija pogonskih jedinica impresivno je učinkovita i njihova se učinkovitost sasvim približila čarobnoj brojci od 50% (na početku 2014. bila je nešto iznad 40%), ali izuzetno visoka cijena razvoja i nedovoljno jak zvuk natjerali su FIA-u da se predomisli.

Nove pogonske jedinice trebale bi imati pojednostavljeni sustav za obnovu električne energije koji više neće imati MGU-H jedinicu koja toplinsku energiju iz ispušnih plinova pretvara u električnu koja se može koristiti za vrtnju turbopunjača dok vozač nije na gasu (kako bi se izbjegla turbo rupa) ili punjenje baterije.

MGU-H mora biti isključivo mehanički povezana sa turbinom, a MGU-K isključivo i trajno mehanički povezana s pogonom prije glavne spojke. Nove pogonske jedinice trebale bi zadržati MGU-K jedinicu koja pretvara toplinsku energiju koja se oslobađa na kočenju u električnu koja se može koristiti za izravni prijenos na pogon ili spremiti u baterije.

Na sastanku je bio prisutan i Mario Illen, koji je surađivao s Renaultom, a nedavno i s Hondom, i koji kaže da se željenih 1000 KS može postići s razvojnim troškovima od oko 10 milijuna eura. Trošak razvoja trenutnih pogonskih jedinica značajno je veći od 100 milijuna eura.

Osim Illena, koji predstavlja tvrtku Ilmor, na sastanku su bili i predstavnici četiriju aktivnih proizvođača motora u F1 (Mercedes, Ferrari, Renault i Honda), Stefano Domenicalli (Volkswagen grupa) i Harald Wester (Alfa Romeo).

Iznenađujući gost bio je Wolfgang Hatz koji bi trebao biti novi FIA-in konzultant za pogonske jedinice.

Četiri cilindra, turbo i ERS kao ‘najbolji izbor’

Volkswagen bi vjerojatno bio spreman ući u Formulu 1 ukoliko bi motori od 2021. imali po četiri cilindra, bez obzira o kojem se od njihovih brendova bude radilo (Audi, Porsche, Lamborghini).

Četverocilindrični motor Porsche koristi u WEC seriji i s kojim su osvojili dvije uzastopne utrke 24h Le Mansa i koji sa sustavima za obnovu energije ima oko 1000 KS.

Predsjednik FIA-e Jean Todt kaže da podržava uvođenje motora s četiri cilindra i da je taj koncept skoro prošao i za 2014. da se Ferrari nije usprotivio.

“Ferrari ga je u posljednji čas odbio, točnije moj prijatelj i bivši predsjednik Ferrarija Luca di Montezemolo,” rekao je Todt.

“Morali smo pronaći kompromis i tako je nastala hibridna turbo formula sa šest cilindara, turbom i ERS sustavom.”

“Nedavno sam sreo Marka Webbera i rekao mi je kako je sjajan Porscheov motor s četiri cilindra.”

“Zato su četiri cilindra, turbo i ERS sustav po mom mišljenju najbolji izbor,” rekao je Todt.

mercedes f1 engine foto daimler

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Honda zadovoljna razvojem pogonske jedinice za 2026.

Japanski proizvođač automobila i pogonskih jedinica u Formuli 1 Honda kaže da razvoj za no…