Komercijalni šef Formule 1 Sean Bratches Njemačku je označio kritičnim tržištem za Formulu 1 i kaže da je to jedan od glavnih razloga zašto su tamo prijenosi utrka još uvijek besplatni za gledatelje koji će ove sezone na raspolaganju imati najveću količinu podataka u povijesti F1.

Otkako je Liberty Media prije nešto više od godinu dana preuzela Formulu 1, na snagu su stupile brojne promjene koje su trebale poboljšati faktor zanimljivosti, više angažirati navijače i privući više gledatelja iako će to u početku značiti više ulaganja koja će se kasnije isplatiti.

Broj gledatelja se u F1 2017. povećao u odnosu na 2016. iako smo vidjeli oko 50% manje pretjecanja, ali zato smo prvi puta nakon tri godine vidjeli borbu dvaju momčadi za svjetsko prvenstvo bez obzira što su se Vettel i Ferrari popustili u posljednjoj trećini sezone.

“Formula 1 prodaje dobru priču, o vozačima, inženjerima, brendovima. Pokušali smo bolje prodati te priče, gurati sadržaj digitalnim kanalima i to čak i ljudima koji prije nisu bili zainteresirani za motorsport,” rekao je Bratches.

“Mi ne organiziramo nogometnu utakmicu koja je gotova za dva sata, moramo držati ljude zabavljenim cijeli vikend, šest do osam sati dnevno. Navijači su voljni platiti nova iskustva sve dok su ona vrijedna novca. Zato moramo povećati vrijednost, a jedna od njih je izjednačenije natjecanje.”

Hamilton – Bernie bi me strpao u zatvor

U vrijeme vladavine Bernieja Ecclestonea vozači nisu smjeli postavljati snimke iz garaža i sa staze na svojim društvenim mrežama, a kamoli koristiti službeni logotip Formule 1. Bratches kaže da mu je Hamilton otkrio o kakvoj se situaciji radilo u Ecclestoneovo vrijeme.

“Jedno od mojih prvih iskustava bio je ručak s Lewisom Hamiltonom. Pitao sam ga zašto ne koristi F1 logotipe na svojim društvenim mrežama. On je odgovorio da bi ga Bernie uhitio. Ako imate tako sjajne sportaše poput Lewisa, morate iskoristiti njihove društvene kanale i pokušati se prilagoditi tržištu u 21. stoljeću.”

Navijačima više podataka nego ikad

Bratches je obećao da će F1 navijači 2018. moći vidjeti više podataka nego ikad kako bi se sva raskoš Formule 1 mogla približiti svim krugovima gledatelja.

“Uvest ćemo izravan prijenos podataka s bolida na kojima 120 senzora prenosi 1500 snimljenih podataka svake sekunde. Mi ćemo filtrirati 30 do 50 podataka – neki će biti dostupni besplatno i svima, a oni za hardcore navijače će se plaćati. A podatke ćemo obraditi na grafički zanimljiv način.”

“Primjerice, Verstappenov navijač želi znati gdje Max koči. Ta će se informacija snimati točno u zoni kočenja i prikazati na prijenosu.”

Njemačka je kritično tržište

Bratches je svjestan da će F1 u zemljama s besplatnim prijenosom za gledatelje dosegnuti puno veću publiku pa su se u određenim zemljama odlučili zadržati taj model.

“Besplatan TV prijenos znači velik doseg. Novac dolazi od plaćenih prijenosa. Idealno, 25 do 30% utrka trebalo bi biti u besplatnom prijenosu, a ostalo da se plaća.”

“Iz perspektive plaćenoga prijenosa, čak je i dobro da se neke utrke prenose besplatno. To je reklama za sport.”

“Znamo da je Njemačka kritično tržište. Oni nisu spremni za napuštanje besplatnog prijenosa. Zato smo tamo opet završili s RTL-om. Rođen sam u Berlinu i puno moje obitelji živi u Njemačkoj. I moj ujak je u Njemačkoj i veliki F1 navijač. Bio bi prilično ljut da smo otišli predaleko.”

nico-rosberg-mercedes-w05-hybrid-german-gp-winner-hockenheim-f1-2014-foto-mercedes

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Red Bull i Honda ne sumnjaju u Mercedesov povratak u Francuskoj

Vodeća momčad F1 prvenstva Red Bull ne sumnja da će se aktualni svjetski prvaci Mercedes v…