Formula 1 vrlo vjerojatno neće dobiti nove proizvođače motora 2021. iako su promjene pravila bile osmišljene upravo kako bi se u sport privukla nova imena, zbog čega promjene neće biti tako opsežne kako je izvorno zamišljeno.

Glasniji, jeftiniji i jednostavniji F1 motori trebali bi biti potvrđeni uoči iduće utrke u Singapuru, dvije i pol godine prije njihova uvođenja, ali promjene neće biti tako sveobuhvatne jer nema interesa novih proizvođača.

Kako bi privukli nove proizvođače, F1 je najavila ukidanje najsloženije komponente, toplinske motor-generator jedinice MGU-H, s čime su se složila sva četiri trenutna proizvođača, ali kako konkretnih interesa nije bilo čini se da MGU-H ostaje.

Predsjednik FIA-e Jean Todt potvrdio je da zasad nema interesa novih proizvođača, ali nije razočaran budući da mu je najvažnije da ostaju trenutna četiri.

“Moj prioritet je da zadržimo četiri proizvođača koja imamo. Uvijek sam govorio da bi bilo jako nepošteno reći im ‘OK, želimo privući nove pa idemo sve promijeniti’.”

“A što s njima? Što s ulaganjima u prethodnim godinama, da promijenimo sve samo da bi ušao jedan ili više novih proizvođača?”

“To je jedan od razloga zašto nova pravila za motore neće biti revolucionarna.”

Todt priznaje da je otpočetka bio skeptičan oko novih proizvođača motora jer je F1 toliko drukčija sa svojim motorima od svih drugih serija.

“Uvijek sam bio pesimističan da će F1 moći privući više od četiri proizvođača zbog specifičnih pravila. Osobno, mislim da je veliki uspjeh imati četiri različita proizvođača za 10 momčadi, to su 2,5 momčadi po motoru.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Bolidi će zbog promjene pravila 2021. izgubiti oko 10% downforcea

Bolidi Formule 1 iduće sezone izgubit će oko 10% downforcea zbog promjene pravila koja se …