FIA i Formula 1 razmatraju ponovno uvođenje sustava tokena kojim bi kontrolirali stopu razvoja F1 bolida tijekom 2021. kako bi se smanjili troškovi u teškoj financijskoj situaciji u kojoj su se momčadi našle uslijed pandemije koronavirusa.

Nakon što su već dogovorili odgodu novoga tehničkog pravilnika za 2022. i korištenje ovogodišnjih šasija 2021., šefovi momčadi, Chase Carey, Ross Brawn i Jean Todt raspravljali su o dodatnim načinima kako prebroditi novonastalu krizu zbog koronavirusa.

Korištenje šasija iz 2020. u sezoni 2021. smanjit će troškove, ali kako momčadi koje nisu pogodile dobar dizajn bolida ne bi bile oštećene dvije sezone umjesto jedne razmatra se mogućnost ograničenog razvoja bolida na područjima po vlastitom odabiru.

Sličan sustav već je korišten za pogonske jedinice te je svako područje razvoja motora vrijedilo određeni broj razvojnih tokena, a sad bi se sličan sustav mogao primijeniti na razvoj šasije i aerodinamike.

Druga važna tema sastanka bilo je dodatno smanjenje ograničenja budžeta koji će biti na snazi kako je i planirano od 2021. i iznosi 175 milijuna dolara, ne uključujući niz troškova poput plaća vozača i ljudi na najvišim pozicijama, a kao što je bilo i očekivano glavni protivnici te ideje su tri najveće momčadi – Mercedes, Ferrari i Red Bull.

Jedna od tema rasprave bili su i razvojni troškovi za momčadi koje same proizvode sve dijelove bolida dok ih druge momčadi kupuju, poput mjenjača, dijelova ovjesa i hidraulike.

Momčadi koje same proizvode te dijelove žale se da nije pošteno da moraju trošiti ograničene resurse na te komponente dok će njihovi klijenti taj novac moći potrošiti na razvoj drugih područja.

Model koji će pokriti takve troškove istraživanja i razvoja za komponente koje se mogu kupiti od drugih momčad bit će razrađen uoči idućega sastanka između momčadi i predstavnika FIA-e i Formule 1.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Rosberg se bojao da neće moći držati korak sa Schumacherom

Nico Rosberg otkrio je da se bojao da neće moći držati korak sa sedmerostrukim svjetskim p…