Mattia Binotto kaže da nije točno da su na testiranjima koristili smanjenu snagu motora u odnosu na svoje klijente Alfa Romeo i Haas i kaže da manjom brzinom na pravcu plaćaju cijenu više razine downforcea koju ima njihov novi bolid SF1000.

Ferrari je s novim bolidom imao cilj povećati downforce, što je bila glavna mana prethodnika SF90, a Binotto je na predstavljanju bolida rekao da je koncept dizajniran za ‘ekstremne’ razine downforcea.

Ali na testiranjima je Ferrari imao sumnjivo nisku brzinu na pravcu, čak i ako se u obzir uzme očekivano povećanje downforcea koje sa sobom uvijek nosi i povećanje otpora, ovisno o razini aerodinamičke učinkovitosti, pa je Mercedes rekao da su koristili nižu snagu motora od svojih klijenata.

“Mercedes je, čini se, svjestan što radimo, ali to nije točno,” komentirao je Binotto Mercedesove tvrdnje.

“Vjerujemo da nismo najbrži bolid u ovom trenutku pa mislim da ćemo na početku sezone biti sporiji u vremenima po krugu.”

“Što nam nedostaje? Bolid ove sezone općenito je brži, ali brži smo u zavojima, sporiji na pravcima. To je bio cilj kad smo dizajnirali bolid.”

“Znali smo da smo prošle godine bili prespori u zavojima pa smo pokušali dodati downforcea koliko god smo mogli kako bi bio što je moguće brži u zavojima.”

“Ali sad to plaćamo na pravcima. Ali i dalje mislim da se moramo poboljšati u smislu opće ravnoteže, postavki, sporih zavoja. Ali to je dio posla za ovaj tjedan.”

Vettel je rekao da poanta testiranja nije da pokažu maksimalnu snagu motora.

“Možete se puno igrati s načinima rada motora, a sad nije cilj pokazati maksimalnu snagu motora, cilj je odvoziti što je moguće više krugova.”

“Odradili smo puno kilometara na testnom stolu kako bi osigurali da je bolid pouzdan. Ali pojačati snagu motora vjerojatno nije nešto što želite učiniti na testiranjima i sigurno to ne želite pokazati svima. Nije nam to u planu koliko znam.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Bolidi će zbog promjene pravila 2021. izgubiti oko 10% downforcea

Bolidi Formule 1 iduće sezone izgubit će oko 10% downforcea zbog promjene pravila koja se …