Ferrari SF16-H, VN Singapura 2016. (Foto: AMuS)

U Singapuru su brojne momčadi donijele manje nadogradnje za svoje bolide iako su u ovoj fazi prvenstva pretežno usredotočeni na nove bolide za 2017. zbog velike promjene tehničkog pravilnika.

Već smo pisali o manjim promjenama na Ferrariju SF16-H, a sad ćemo se osvrnuti na detalj koji su koristili i Ferrari i Williams.

Riječ je o nazubljenom profilu jednog od gornjih elemenata prednjega krila (eng. flaps) koji pomaže da zračna struja ostane bolje povezana prilikom većih napadnih kuteva gornjih elemenata.

Williams FW38 Mercedes, VN Singapura 2016. (Foto: AMuS)
Williams FW38 Mercedes, VN Singapura 2016. (Foto: AMuS)

Ideju je prvi pokazao Mercedes na VN Japana 2015., a otad su i na stražnjem krilu isprobali nazubljene trake koje imaju istu ulogu kao i nazubljeni rub elementa prednjega krila.

Williamsovo rješenje uključuje puno veće ‘zube’ koji se ne protežu punom širinom jednog od gornjih elemenata.

Na istoj slici vidljivi su i usmjerivači zračne struje ispod prednjega krila koji su okomiti na njega, a cilj im je usmjeriti zračnu struju s unutarnje strane prednjih kotača.

Sasvim desno vidimo već uobičajene ‘tunele’ nastale zakrivljenim rubovima rastućeg radijusa, a cilj im je stvoriti snažne vrtloge i poslati ih s vanjske strane rotirajućih prednjih kotača koji uzrokuju više od 30% ukupnog otpora zraka cijeloga bolida i aerodinamiku Formule 1 čine pravim kaosom.

Mercedes W07 Hybrid, VN Singapura 2016. (Foto: AMuS)
Mercedes W07 Hybrid, VN Singapura 2016. (Foto: AMuS)
Load More Related Articles
Load More In Tehnika - vijesti
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Kanada 2004. – Schumacher i Ferrari slave, Williams i Toyota diskvalificirani

Michael Schumacher na današnji je dan 2004. ostvario sedmu pobjedu na prvih osam utrka sez…