Ferrari je 2015. napredovao pola sekunde zahvaljujući gorivu

ferrari-shell-singapore-2015

ferrari fuel tanks

Proizvođač goriva i maziva Shell zaslužan je za 25 % napretka Ferrarijeve pogonske jedinice što daje gotovo pola sekunde po krugu. Gorivo je u novoj turbo hibridnoj eri postalo izuzetno važno i značajno utječe na snagu i potrošnju.

U eri atmosferskih V8 motora dobici koji su se mogli postići s gorivom bili su značajno manji nego što je to slučaj danas s turbo motorima smanjenog kapaciteta koji su potpomognuti sustavom za obnovu energije. Također, ograničena količina goriva u utrci igra vrlo važnu ulogu u cijeloj priči oko goriva i njegove važnosti za performanse bolida.

>> Tehnički pravilnik: GORIVO

>> Tehnički pravilnik: SUSTAV ZA GORIVO I NADOLIJEVANJE

>> Sportski pravilnik: POTROŠNJA GORIVA I NADOLIJEVANJE

Ferrari je 2015. značajno napredovao po pitanju performansi svoje pogonske jedinice što je osjetio i njihov klijent Sauber, a nakon tek dva pobjednička postolja 2014. ove su godine upisali 3 pobjede i ukupno 15 pobjedničkih postolja.

Za velik dio Ferrarijeva napretka zaslužna je upravo poboljšana pogonska jedinica, što uključuje i utjecaj poboljšanog goriva i maziva.

>> Tehnika: Zašto je gorivo u Formuli 1 postalo tako važno

Kako pravila dopuštaju razvoj motora tijekom sezone, Shell je za Ferrari pripremio pet novih mješavina goriva koje su pratile Ferrarijeva poboljšanja na motoru.

“Oduvijek smo planirali agresivan razvojni program s Ferrarijem 2015. što je rezultiralo s pet novih specifikacija goriva tijekom godine,” rekao je Shellov menadžer za inovacije Guy Lovett za Autosport.

“Nove specifikacije goriva i maziva zajedno su zaslužne za 25% napretka performansi pogonske jedinice, što je velik udio.”

“To daje gotovo pola sekunde po krugu na prosječnoj stazi što je oko 30 sekundi na cijeloj utrci.”

“U prosječnoj godini ciljali bismo na jednu do četiri novih specifikacija goriva. Ali kako pravila dozvoljavaju razvoj pogonske jedinice tijekom sezone mogli smo sa svakom novom Ferrarijevom specifikacijom razviti i posebno gorivo.”

Kako je i 2016. dopušten razvoj motora tijekom sezone, ova će se bitka nastaviti i iduće godine.

“S tehničkog stajališta zanimljivo je da su pravila ostala otvorena kako bismo imali više prilika pokazati tehničke mogućnosti,” dodao je Lovett.

“Kako se motor razvija, obično se mijenjaju i njegovi zahtjevi za gorivom i mazivima.”

“Poboljšali smo suradnju s Ferrarijem i cilj nam je nastaviti s agrevisnim razvojnim programom,” rekao je Lovett.

>> REZULTATI: Kimi Raikkonen 2015.

>> REZULTATI: Sebastian Vettel 2015.

>> REZULTATI: Ferrari 2015.

vettel-meksiko-2015-subota

Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ferrari pokazao novo stražnje krilo i pokrov motora

Ferrari je donio novi aerodinamički paket za svoj SF1000 u Barcelonu koji uključuje novo s…