Ferrari je glavni favorit za pobjedu na VN Brazila jer s drugoga i četvrtog mjesta startaju na izdržljivijim soft gumama, vjeruje Mercedesov F1 šef Toto Wolff.

Ferrari se u drugom dijelu kvalifikacija kockao s odabirom guma i svoje vozače poslao na stazu na sporijim soft gumama kako bi na njima izborili Q3 i startali utrku na izdržljivijoj komponenti, a Mercedes i Red Bull pokušali su slijediti njihov primjer.

Ali kako su već postavili svoja najbolja vremena na supersoftu, Mercedes i Red Bull nisu uspjeli popraviti svoja vremena na tvrđim soft gumama te će morati startati na supersoftu.

“Ferrari je u kvalifikacijama preuzeo veliki rizik, promijenili su gume kad se kiša činila sigurnom,” rekao je Wolff.

“I isplatilo se. Oni su na izdržljivijoj gumi za utrku. Imat će nedostatak na startu [zbog manje prijanjanja], ali i veliku prednost u prvih 10-15 krugova što ih prema našim simulacijama svrstava u favorite.”

“Mi nismo preuzeli taj rizik jer smo mislili da je disproporcionalan, ali možemo razumjeti da je Ferrari, u situaciji u kojoj jest, odlučio riskirati jer je to jedini način da osvoje konstruktorski naslov, da učine nešto drukčije od nas. I isplatilo se.”

Kiša je prijetila cijeloga vikenda u Brazilu, ali su sva tri treninga i kvalifikacije voženi na gumama za suho uz tek manju kišu u kvalifikacijama koja je brzo isparila sa staze zbog visokih temperatura.

Pirelli predviđa još jednu utrku sa samo jednim zaustavljanjem, a većina vozača za drugu dionicu utrke odabirat će najtvrđu komponentu medium.

Vettel – Puno toga ovisi o startu

Vettel vjeruje da će puno toga ovisiti o tome hoće li uspjeti dovoljno dobro startati na soft gumama koje pružaju manje prijanjanja.

“Soft gume mogle bi biti korisne u utrci, osim ako bude kiše,” rekao je Vettel.

“Ali imamo i procjenu koliko će nas one koštati na startu zbog manje prijanjanja. Ali put do prvoga zavoja vrlo je kratak pa ćemo vidjeti.”

“Mislim da puno toga ovisi o onome što napravimo na startu.”

Vettel je prošle godine pobijedio startavši drugi iza Bottasa kojega je prestigao s unutarnje strane na kočenju za prvi zavoj.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ferrari je iza Mercedesa i Red Bulla, ali ‘blizu ostalih’

Ferrarijev Mattia Binotto smatra da je njegova momčad i dalje iza Mercedesa i Red Bulla, a…