Šef Ferrarijeve F1 momčadi Mattia Binotto izjavio je da su s novim SF21 smanjili otpor zraka u odnosu na prethodnika SF1000 i poboljšali pogonsku jedinicu što bi im trebalo pomoći da značajno povećaju brzinu na pravcu koja je 2020. bila njihova slaba točka.

Ferrari je 2019. u prosjeku bio najbrži bolid na pravcu, a 2020. njihova je pogonska jedinica bila najslabija što je u kombinaciji s velikim otporom zraka koji je imao SF1000 rezultiralo malom maksimalnom brzinom.

To se posebno očitovalo na brzim stazama poput Belgije, Italije i Rusije, a novi SF21 trebao bi ispraviti glavni nedostatak svoga prethodnika.

“Prošle godine glavni je problem bila brzina na pravcu, ne samo snaga, nego snaga i otpor zraka,” rekao je Binotto prilikom predstavljanja momčadi za 2021.

“Puno smo radili, kako na pogonskoj jedinici tako i na aerodinamici bolida kako bismo smanjili otpor zraka.”

“Na temelju naših današnjih simulacija, rezultata testova na dinamometru i otpora zraka u zračnom tunelu mislim da smo vratili prilično puno brzine na ravnim dijelovima.”

“Očekujem da najveća brzina više neće biti problem kao što je bila i nadam se da ćemo biti konkurentni. Ali to ćemo znati tek u Bahrainu.”

“To je uvijek relativno u odnosu na ono što rade drugi, ali vjerujemo da je naš bolid učinkovitiji u odnosu na prošlogodišnji. Kad kažem učinkovit mislim i na aerodinamiku i pogonsku jedinicu.”

“Identificirali smo probleme na SF1000 i poboljšali bolid u svim područjima u kojima to pravila dopuštaju.”

“Imamo novi motor, dorađenu aerodinamiku i modificirani stražnji kraj.”

“Želimo pokazati dobre performanse i ne možemo dočekati izaći na stazu i odmjeriti snage s našim suparnicima kako bismo provjerili koliko smo dobar posao napravili.”

2020 Bahrain GP Vettel leads Leclerc Qualifying Photo Ferrari
Sebastian Vettel i Charles Leclerc na VN Bahraina 2020. (Photo: Ferrari)

Ferrari će dva tokena potrošiti na stražnji kraj

Ferrari je još ranije najavio da će svoja dva razvojna tokena potrošiti na stražnji kraj kako bi imali uži i čvršći mjenjač – već je godinama praksa da se titansko kućište mjenjača integrira unutar karbonskoga oklopa, a Ferrari planira smanjiti širinu, povećati čvrstoću konstrukcije i promijeniti prihvatna mjesta stražnjega ovjesa.

Prošlogodišnji SF1000 imao je problem zbog nedovoljne čvrstoće koja je uzrokovala nedovoljno stabilnu kontrolu udaljenosti stražnjega kraja od tla, a poboljšanja u tom području, zajedno s užim dizajnom cijeloga prijenosnog sklopa, trebala bi donijeti više prijanjanja i predvidivije ponašanje stražnjega kraja.

Više downforcea iz podnice, umjesto korištenja više stražnjega krila, trebalo bi donijeti više pritiska na stražnju osovinu uz manje otpora zraka, što je bila jedna od glavnih slabosti prošlogodišnjega bolida.

Uže ispušne grane ključne za uže bočne stranice

Još jedan čimbenik koji određuje protok zraka prema stražnjem kraju je i kompaktnost pogonske jedinice, točnije ispušnih grana koje su najšira točka na donjem dijelu bočnih stranica, a Ferrari je prema pisanju talijanskih medija u inicijalnoj fazi imao problema s pouzdanošću novoga dizajna.

Momčadi i 2021. smiju koristiti tri motora po vozaču, ali od ove godine postoji ograničenje i od osam setova ispušnih grana po vozaču što pouzdanost ispušnoga sustava čini još važnijom.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Utrka prekinuta, Hamilton se razbio, veliki sudar Bottasa i Russella

George Russell i Valtteri Bottas imali su žestoki sudar u 32. krugu VN Emilije Romagne nak…