Šef Ferrarijeve F1 momčadi Mattia Binotto priznao je da su on i njegovi inženjeri krivo procijenili potrebnu razinu downforcea potrebnu za Pirellijeve gume za 2019. te da bi uz sadašnje znanje više važnosti dao downforceu, a ne niskom otporu zraka.

Ferrari se ove godine muči na stazama na kojima je potrebna visoka razina downforcea, a na stazama na kojima su bili dovoljno brzi za pobjedu poput Bahraina, Kanade i Austrije nisu uspjeli pobijediti zbog različitih čimbenika poput vozačkih pogrešaka i pouzdanosti bolida.

Iako je Ferrari bio najbrži na predsezonskim testiranjima u Barceloni, barem veći dio perioda od osam dana, Mercedes je posljednjega dana otključao brzinu svoga novog aero paketa i najavio blisku borbu na početku sezone koja se ipak nije dogodila jer su aktualni prvaci slavili na 10 od prvih 12 utrka.

Ferrari je u posljednjih nekoliko utrka malim koracima nastojao dodavati downforce, ali to se nije pokazalo dovoljno kako bi se na stazi poput Hungaroringa približili Mercedesu i Red Bullu.

Verstappen leads Mercedes and Ferrari Hungarian GP F1 2019 Photo Red Bull

Binotto priznaje da su krivo procijenili potrebnu razinu downforcea jer je za nove Pirellijeve gume, koje imaju 0.4 mm tanji gazni sloj, potrebno više energije kako bi ih se dovelo u optimalno radno područje.

“Sigurno je da ove gume traže više downforcea samo da ih se zagrije, da prorade,” rekao je.

“Da, da mogu vratiti godinu dana više bih pozornosti dao downforceu u usporedbi s onim što smo mi učinili, čak i uz nedostatak nešto većega otpora zraka.”

“Možemo li to zvati ‘konceptom’? Nisam siguran. Mislim da je to cilj koji je postao jasniji, to je sigurno.”

Binotto je dodao da su uoči početka sezone mislili da će biti blizu Mercedesu, a umjesto toga su na prvim kvalifikacijama sezone kasnili sedam desetinki iza Mercedesa i u utrci izgubili treće mjesto od Verstappena.

“Iznenadili smo se lošim performansama na početku sezone jer iako nismo mislili da smo ispred, očekivali smo da smo barem brzi kao i oni,” rekao je Binotto.

“A to nije bio slučaj u Australiji. Možda jest u Bahrainu, ali u prosjeku nije bilo kao što smo mislili.”

“Poraz na VN Španjolske bio je posebno obeshrabrujući.”

Charles Leclerc Ferrari Hungarian GP F1 2019 Photo Ferrari

Barcelona F1 2019 post Spanish GP test Photo Ferrari

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

FIA i Formula 1 potvrdile promjenu pravila za 2021.

Svjetsko motorsport vijeće ratificiralo je promjene pravila koje su donijeli FIA i Formula…