Najuspješnija momčad Formule 1 Ferrari obilježit će 70. obljetnicu prisutnosti na američkoj trkaćoj sceni korištenjem posebnih nijansi plave boje s kojima se utrkivali šezdesetih godina prošloga stoljeća i koje će koristiti samo na VN Miamija.

Ferrari će otkriti svježe i neočekivane boje kako bi dodatno pojačao uzbuđenje događaja u Miamiju koji je domaćin prve od tri ovogodišnje utrke u SAD-u. Azzurro La Plata i Azzurro Dino su nijanse plave boje koje se vežu na Ferrarijevo bogato nasljeđe i koje obožavatelji i dalje njeguju.

Dvije nijanse plave oživjet će u nekoliko aspekata svijeta Scuderia Ferrari, uključujući poseban vizualni identitet SF-24 bolida Formule 1 koji će se koristiti samo za utrku u Miamiju i biti predstavljen izravno na Floridi.

Još jedan primjer dijaloga između prošlosti i sadašnjosti predstavljaju dva Ferrarija 296 GTS koji će imati prilagođene boje u obje povijesne nijanse plave.

Ove boje oživljavaju sjećanja na povijesne pobjede, ikonske figure i vješte mehaničare iz Maranella koji su ih ponosno nosili tijekom ranih trijumfa na trkaćim stazama.

Enzo Ferrari sa svojim radnicima u Maranellu na svoj 85. rođendan (18.2.1983.) (Photo: Ferrari)

Svjetlija plava, Azzurro La Plata, nacionalna trkaća boja Argentine, također odražava boju koju je nosio legendarni vozač Alberto Ascari tijekom svojih najuspješnijih sezona.

Talijanski dvostruki svjetski prvak iz 1952. i 1953. obično je nosio plavi kombinezon popraćen odgovarajućom kacigom, što je smatrao svojom sretnom bojom. Ista boja također je bila viđena na trkaćim odijelima vozača 1960-ih, uključujući ona Johna Surteesa, Lorenza Bandinija, Ludovica Scarfiottija i Chrisa Amona.

Trkaće odijelo Nikija Laude tijekom njegove prve godine za Scuderiju Ferrari 1974. također je bilo u ovoj plavoj boji, kao i majice koje su nosili radnici Maranella.

Niki Lauda na VN Italije 1974. u plavom kombinezonu nijanse Azzurro La Plata (Photo: Ferrari)

Druga boja koju Ferrari oživljava za Miami je Azzurro Dino, dublja nijansa plave koju su u prošlosti favorizirali brojni vozači Scuderije, kao što su Arturo Merzario i Clay Regazzoni, a potonji ju je posljednji nosio 1974. Od tog trenutka nadalje, odijela vozača su prešla iz plave u crvenu, s povremenim prelaskom u bijelu.

Ferrari 158 F1 u plavim bojama koje su koristili na VN SAD-a 1964. (Photo: Ferrari)

Ovaj odabir boja također služi kao povijesni znak povezanosti između Ferrarija i američke trkaće scene. Obilježava 70. godišnjicu prisutnosti marke u Sjevernoj Americi gdje je kultna Rosso Corsa – crvena sinonim za talijanske trkaće automobile od 1920-ih – bila zamijenjena američkom bijelom i plavom bojom za posljednje dvije utrke sezone Formule 1 1964.

Kombinacija koju je na nekim drugim Ferrarijevim trkaćim automobilima koristio i North American Racing Team (N.A.R.T.) kojeg je osnovao uvoznik Luigi Chinetti. Na nekim N.A.R.T. vozilima plava boja naplataka uparena je s crvenom bojom kako bi se stvorila intrigantna i zadivljujuća kombinacija boja.

Ferrari 158 F1 korišten na VN SAD-a i VN Meksika 1964. (Photo: Ferrari)
Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Monako 1999. – Ferrari slavi dvostruku pobjedu

Ferrari je na današnji dan 1999. na četvrtoj utrci sezone u Monaku došao do dvostruke pobj…