Tehnički direktor Ferrarija Mattia Binotto odlučan je u namjeri da se njegova momčad drži trenutnoga koncepta prednjega krila iako njihovi glavni suparnici Mercedes koriste drugi koncept.

FIA je ove godine promijenila tehnički pravilnik i pojednostavila oblik prednjega krila koje sada smije imati samo pet elemenata, bez složenih struktura na rubovima koje su usmjeravale zrak oko prednjih kotača.

Već prilikom predstavljanja bolida vidjele su se dvije osnovne filozofije – prva je rubna područja koristila za usmjeravanje zraka preko prednjih kotača koristeći maksimalnu površinu i visinu elemenata (Mercedes, Red Bull…) dok druga filozofija ima vrlo niske i ravne rubne dijelove kako bi se zrak pokušao što više usmjeriti s vanjske strane prednjih kotača.

Red Bull RB15 Monaco GP F1 2019 Wednesday in the pitlane Photo Red Bull

Kod druge filozofije (Alfa Romeo, Ferrari, McLaren, Toro Rosso…) gubi se prednji downforce pa unutarnji dio krila mora jače raditi (s većom površinom i nagibom) kako bi se proizveo potreban prednji downforce, ovisno o količini stražnjega downforcea koji bolid stvara.

“Mislim da ne moramo promijeniti prednje krilo, ono ima drukčiji koncept od Mercedesa, ali to ne znači da smo mi iskoristili maksimum iz svoga koncepta,” rekao je Binotto za Autosport.

“Ne predviđamo promjenu koncepta prednjega krila. Mercedesov koncept provjerili smo na početku našega projekta i napravili smo usporedbu s trenutnim konceptom.”

“Tijekom sezone uvijek želite dvaput provjeriti je li ono što ste učinili dobar izbor, ali zasad ne planiramo promijeniti koncept.”

Charles Leclerc Ferrari SF90 Monaco GP F1 2019 Loews Photo Ferrari

Ferrari je ove sezone bio najbrži na ravnom zbog aerodinamičkog koncepta s nižim otporom zraka i manje downforcea, što su jako dobro koristili prošle sezone, ali ove godine s takvim postavkama ne mogu izvući maksimum iz tanjih Pirellijevih guma.

“Nedostaje nam prijanjanja iz guma jer ih ne uspijevamo natjerati da rade kako treba,” rekao je.

“Riječ je o interakciji između aerodinamike i mehanike, a općenito je riječ o balansu. Možete podesiti bolid da bude jak pri velikim brzinama, ali onda vam nedostaje nešto ravnoteže i performansi pri malim brzinama.”

“Ako je bolid dobro uravnotežen onda imate performanse u srednje brzim, brzim i sporim zavojima, a nama nedostaje optimum prijanjanja u svim uvjetima.”

“Moramo razvijati bolid, moramo se poboljšati i možda će nam trebati i promjene na prednjem ovjesu, možda i na aerodinamici jer bismo mogli promijeniti i hlađenje.”

“Ali ne mislim da je u ovjesu nešto pogrešno.”

Leclerc Ferrari Bahrain GP F1 2019 Saturday Photo Ferrari F1-com

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

‘McLaren i Red Bull rade nešto čudno s motorom’ – Leclerc

Charles Leclerc kaže da McLaren i Red Bull rade nešto čudno s korištenjem električne energ…