2022 Dutch GP Sainz Ferrari pitstop Photo Ferrari Edited by MAXF1net

Ferrarijev F1 šef Mattia Binotto objasnio je kako je došlo do kaotičnoga zaustavljanja u boksu za Carlosa Sainza zbog koje je Španjolac izgubio više od deset sekundi i zbog koje mu se utrka u potpunosti zakomplicirala i prije kazne koju je dobio za nesigurno puštanje.

Ferrari je u prvoj fazi utrke držao drugo i treće mjesto s Leclercom i Sainzom, ali Hamilton je bio jako brz na medium gumama i bio na manje od sekunde od Sainza koji je bio na softu.

Kako bi sačuvali poziciju na stazi u odnosu na Hamiltona Ferrari je odlučio brzo reagirati i pozvati ga u boks, ali u tom trenutku Španjolac je već bio u posljednjem zavoju i mehaničari nisu bili spremni za njegov ulazak.

“Prvo zaustavljanje u boksu dogodilo se nakon što smo vidjeli da se Lewis priprema za ulazak u boks zbog kojega smo mogli izgubiti poziciju,” rekao je Binotto.

“Pokušali smo reagirati i ostati ispred njega i to je bio najbolji način za zadržati poziciju na stazi jer smo znali da je Lewis bio jako brz u prvoj dionici utrke.”

“Kad smo vidjeli Mercedesove mehaničare u boksu pozvali smo svoga vozača u boks, ali on je tad već bio u posljednjem zavoju i bilo je prekasno da mehaničari budu spremni.”

Ali tu nije bio kraj problema za Sainza čiji je i drugi ulazak u boks bio problematičan i zbog kojega je kasnije dobio pet sekundi zbog nesigurnoga puštanja u Alonsovu putanju.

“Što se tiče drugoga ulaska u boks i nesigurnoga puštanja, što je Carlosa skupo stajalo, imam osjećaj da je odluka FIA-e i sudaca bila jako oštra,” dodao je Binotto.

“Zato što kad je ušao u boks, McLaren je prolazio i mi smo obavljali promjenu guma za Carlosa. Čekali smo i čekali dok nismo imali prostora i onda smo ga pustili.”

“Nakon toga je morao usporiti i skoro stati jer su McLarenovi mehaničari hodali oko Norrisova bolida, a onda je Carlos skoro stao kako bi izbjegao mehaničare.”

“Samo puštanje nije bilo nesigurno, bilo je sigurno. Način na koji je Carlos reagirao bio je siguran i zato mislim da je konačna odluka oštra.”

Sainz je ciljem prošao peti, ali je nakon pet sekundi kazne koja mu je dodana na vrijeme utrke pao na osmo mjesto dok je Leclerc uspio završiti treći nakon što je prestigao Hamiltona.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Sainz – ‘I ja sam bio iznenađen, ali imam puno opcija’

Carlos Sainz priznaje da je i on bio iznenađen raspletom događaja oko transfera Lewisa Ham…