Ferrari pokazao nova dva krilca iza središnje ispušne cijevi

Ferrari SF70H double monkey seat Russian GP F1 2017 Foto AMuS MAXF1net

Ferrari nastavlja isprobavati različite aerodinamičke konfiguracije na svom SF70H pa su u Sochi donijeli dva krila iza i iznad središnje ispušne cijevi koja imaju nekoliko aerodinamičkih funkcija.

Ferrari je jedina momčad koja koristi dvostruke držače stražnjega krila što je pomalo neobično jer jednostruki držač ima očite aerodinamičke prednosti jer se spaja sa stražnjim krilom na samo jednom mjestu i time manje ometa njegov rad.

Momčad iz Maranella tvrdi da su njihovi dvostruki držači ‘značajno lakši’ od jednostrukog i da su se zato odlučili za ovakvo rješenje. Ferrari je svoje dvostruke držače morao termički izolirati zlatnom folijom kako bi izdržali izuzetno visoke temperature središnje ispušne cijevi koja prolazi između njih. Zlato je izuzetno dobar vodič topline pa momčadi često koriste zlatne folije u području oko motora i ispušnoga sustava.

Tehnički pravilnik u ovom području dopušta korištenje 20 cm širokih krila, kao i prošle godine, ali ove godine smiju biti pomaknuta više prema iza, što je Ferrari odlučio iskoristiti pa je u Rusiji predstavio konfiguraciju od dva takva krila.

Jedno se nalazi iznad središnje ispušne cijevi i sastoji se od dva zakrivljena elementa koja su na rubnim dijelovima povezana malim bočnim pločama koje se spajaju sa svake strane držača stražnjega krila i koji su također obučeni u zlatnu foliju.

Ferrari SF70H double monkey seat 2 Russian GP F1 2017 Foto AMuS MAXF1net

Drugo krilo nalazi se dvadesetak centimetara iza prvoga i pričvršćeno je za stražnju sigurnosnu strukturu koja je uža od samoga krila. To krilo sastoji se od tri elementa kako bi proizvelo još više downforcea, a ono će još više profitirati od energije i brzine vrućih ispušnih plinova.

Osim proizvodnje downforcea, ovo krilo pomaže i povezati zračnu struju stražnjega krila i difuzora jer se nalazi između njih, ali kao i svaka površina na bolidu donosi dodatni otpor zraka, pogotovo elementi koji proizvode downforce.

Pozicija ispušnih cijevi strogo je kontrolirana pravilima otkako su momčadi u periodu od 2010. do 2013. intenzivno koristile ispušne plinove u aerodinamičke svrhe i pritom na to trošile sulude količine novca, a čini se da je Ferrari pronašao način da barem malo iskoriste povoljan učinak koji vrući ispušni plinovi imaju na proizvodnju downforcea.

Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ferrari pokazao novo stražnje krilo i pokrov motora

Ferrari je donio novi aerodinamički paket za svoj SF1000 u Barcelonu koji uključuje novo s…