ferrari-sf16-h-under-chassis-batwing-and-splitter-foto-amus

Ferrari nastavlja s kasnim aerodinamičkim razvojem problematičnog SF16-H i to ponovno na području ispod prednjeg dijela šasije u kojem su značajno zaostajali za konkurentima.

Ferrari je najprije na slobodnim treninzima u Maleziji isprobao novi aerodinamički paket ispod šasije, a u Japanu su ga, uz manje dorade, koristili u kvalifikacijama i utrci.

Promjene su uključivale novo, dvodijelno ‘šišmišje krilo’ koje služi za usmjeravanje i oblikovanje zračne struje koja putuje ispod i oko bolida i nove, trostruke usmjerivače koji se nalaze ispod prednjeg ovjesa.

Ferrari je u Meksiku donio dvije aerodinamičke konfiguracije u ovom području. Prva je ista kao u Japanu i ona se nalazi na bolidu Sebastiana Vettela, a druga je nova i nalazi se na bolidu Kimija Raikkonena.

Na gornjoj slici možete vidjeti novu konfiguraciju koja uključuje novo krilo koje gotovo čitavom širinom ima horizontalni prorez i savijeno je prema dolje, za razliku od šišmišjeg krila koje je cijelo savijeno prema dolje i ima naglašene bočne završetke.

ferrari-sf16-h-batwing-malaysian-gp-f1-2016-foto-motorsport
Detalj usmjerivača zraka ispod šasije korištenog u Japanu (eng. batwing) (Foto: Motorsport)

Takvo krilo prvi je imao Brawnov BGP001, a kasnije su ga prihvatile i neke druge momčadi. Mercedes ga koristi od početka 2014., a Ferrari ga je predstavio krajem prošle godine na VN SAD-a u Austinu iako ga ove sezone nisu koristili sve do Malezije (trening) i Japana (kvalifikacije i utrka).

Duže vrijeme koristi ga i Red Bull, a odnedavno i McLaren – Ferrarijevo najnovije rješenje podsjeća upravo na njihovu konfiguraciju.

mclaren-formel-1-gp-mexiko-27-oktober-2016-fotoshowbig-ca014f14-986508
Detalj na prednjem dijelu šasije McLarena MP4-31 na VN Meksika 2016. (Foto: AMuS)
Load More Related Articles
Load More In Tehnika - vijesti
Subscribe
Obavijesti me o
1 Comment
najnovijeg
najstarijeg s najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
FerrariHR
FerrariHR
7 godine prije

Zanimljivo rješenje.

Check Also

Sainz je sumnjao da je na krivoj strategiji na VN Japana

Carlos Sainz priznaje da je u jednom dijelu utrke sumnjao da može završiti na pobjedničkom…