Ferrari priprema radikalan ovjes po uzoru na Mercedes

Esteban Gutierrez Ferrari SF15-T Fiorano Pireli test in garage F1 2016 02-08-2016 Foto Ferrari

Ferrari je uputio pismo FIA-inom trkaćem direktoru Charlie Whitingu kako bi provjerili je li njihov radikalni ovjes legalan, a odluka bi mogla utjecati na legalnost sličnih sustava ostalih momčadi koje će uoči početka sezone možda morati promijeniti koncepte na svojim bolidima.

Mercedes je za prošlogodišnji W07 Hybrid razvio međusobno povezan prednji ovjes koji im je pomogao učinkovitije kontrolirati naginjanje bolida na kočenju i u zavojima postavljanjem trećeg, hidrauličkog elementa ovjesa.

Za razliku od sličnih sustava na stražnjem ovjesu koji koriste sve momčadi, implementacija na prednjem kraju puno je teži zadatak zbog ograničenog prostora u prednjem dijelu šasije što zahtjeva pažljivo planiranje uoči inicijalnog dizajna šasije i pomicanje uobičajenih komponenti kako bi se stvorio potreban prostor.

Sustav međusobno povezanog prednjeg i stražnjeg ovjesa (FRIC, Front and Rear InterConnected) zabranjen je uoči VN Mađarske 2014. i momčadi se trude nadomjestiti njegovo djelovanje čiji je glavni cilj bila stabilnija aerodinamička platforma zbog manje oscilacija u udaljenosti bolida od tla.

Mercedes je sa svojim prednjim ovjesom postigao konstantniju udaljenost od tla što pogoduje boljim aerodinamičkim performansama pri različitim udaljenostima bolida od tla i pri različitim udaljenostima, a pritom su zadržali i sjajno ponašanje bolida preko neravnina i rubnika. Sličan sustav imao je i Red Bull na svom RB12.

Ferrarijevo pismo FIA-i

ferrari-f1-technik-2016-foto-auto-motor-und-sport
Ferrari SF16-H, VN Singapura 2016. (Foto: AMuS)

Praksa u kojoj momčadi šalju upite FIA-i (ali i svim drugim momčadima) kako bi provjerili legalnost planiranih inovacija za nove bolide posve je uobičajena u Formuli 1. Čak je i Ross Brawn poslao slično pismo uoči 2009. kako bi razjasnio definiciju difuzora, ali nije bilo interesa za promjenom pravila.

Glavni Ferrarijev dizajner Simone Resta u pismu je objasnio da Ferrari planira sustav koji bi trebao zamijeniti ulogu FRIC sustava bez fizičke povezanosti prednjeg i stražnjeg ovjesa. Problem je što tehnički pravilnik ne dopušta pomične aerodinamičke uređaje (osim DRS-a), a utjecaj njihova sustava na aerodinamiku (što je činio i FRIC) je očit – dapače, to mu je i glavni cilj. Ali s druge strane, slična situacija je i s Mercedesom i Red Bullom.

“Razmatramo uvođenje familije uređaja ovjesa za koji vjerujemo da bi nam mogao donijeti poboljšanje performansi na način koji je kompleksna funkcija opterećenja na kotače od jednostavne kombinacije opruga, amortizera i inertera,” napisao je Resta.

“Oni bi bili instalirani između neke kombinacije ovješenih dijelova bolida i dvaju klackalica na jednoj osovini i postizali bi sličan učinak kao i FRIC sustav bez ikakve povezanosti između prednjeg i stražnjeg dijela bolida.”

“Svi ti uređaji imaju pomičnu oprugu i koriste energiju opterećenih kotača kako bi utjecali na položaj trećeg elementa.”

“Njihov doprinos primarnoj funkciji ovjesa je mali, ali njihov učinak na udaljenost od tla, a time i aerodinamičke performanse je puno veći, dovoljno velik da bi mogao opravdati dodatnu težinu i složenost dizajna.”

Simone Resta specificirao je dvije stvari koje muče Ferrari kad je riječ o legalnosti koncepta.

1) Pomicanje u smjeru suprotnom primjenjenom opterećenju u određenom dijelu hoda, neovisno o izvoru spremljene energije korištene za postizanje toga.

2) Način na koji je dio energije obnovljen od sila i kretanja na kotaču spremljen za kasnije otpuštanje kako bi se produljilo opruge ili druge dijelove ovjesa čije pomicanje nije definirano vertikalnim pomicanjem ovjesa na dva kotača.

FIA – Takvi koncepti kontradiktorni pravilima

mercedes-chassis-trick-f1-technik-formel-1-2016-front-chassis-step-foto-auto-motor-und-sport

Charlie Whiting odgovorio je da bilo koji sustav koji djeluje na opisan način nije u duhu pravila.

“Prema našem mišljenju, bilo koji ovjes koji utječe na odaziv ovjesa na način opisan u odlomcima 1) i 2) vjerojatno je kontradiktoran članku 3.15 tehničkog pravilnika [članak o zabrani pomičnih aerodinamičkih uređaja].”

Autosport prenosi da su nakon Whitingova odgovora pogođene momčadi odlučile preispitati situaciju kako bi odlučile hoće li planirane sustave zadržati na svojim bolidima za 2017. i time riskirati da budu zabranjeni.

Bilo kako bilo, Ferrari bi iz ove bitke mogao izaći kao pobjednik – ako se sustav zabrani Mercedes i Red Bull mogli bi izgubiti stečenu prednost koju su imali još 2016. U slučaju da sustavi budu legalni, mogli bismo vidjeti zanimljivo rješenje koje bi moglo biti i naprednije od Mercedesovog, barem po opisanom načinu rada.

Učitaj još iz Analiza

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Kako je Hamilton odvozio tako brz najbrži krug u Imoli

Lewis Hamilton odvozio je uvjerljivo najbrži krug utrke na VN Emilije Romagne koji mu je d…