Ferrari je postao prva F1 momčad koja je isprobala nove Brembove kočione diskove s čak 1400 ventilacijskih kanala odnosno rupa kroz koje se disk može učinkovitije hladiti što pokazuje nevjerojatan napredak tehnologije u posljednjih nekoliko godina.

Diskovi u Formuli 1 stalno napreduju, a zbog sve bržih i težih bolida pred njima je sve teži zadatak usporavanja bolida uz zadržavanje temperature unutar optimalnog temperaturnog raspona – jedan od načina povećanja termičke vodljivosti je povećanje broja ventilacijskih kanala u kočionom disku za koje je Brembo uoči F1 sezone 2018. najavio da će ih biti do čak 1500.

F1 bolidi ove su godine 5 kilograma teži i sada bez goriva i s vozačem teže 733 kg, a zahvaljujući mekšim gumama i prirodnom razvoju bolida u eri novih pravila, bili su brži oko dvije sekunde po krugu brži od već ionako rekordno brzih bolida 2017.

To je stavilo dodatan pritisak na kočioni sustav F1 bolida. Kako bi se proizvođači kočionih sustava uspješno nosili s tim problemom, već godinama koriste bušene diskove čiji broj rupica stalno raste.

Brembo je otkrio da će njihovi diskovi za F1 bolide 2018. imati do čak 1500 ventilacijskih rupica odnosno kanala (vidjeti sliku ispod), što je oko 100 kanala više nego 2017.

Ferrari je u Meksiku, stazi koja zbog rijetkoga zraka na 2200 m nadmorske visine i velikih brzina jako otežava hlađenje kočnica, prvi puta isprobao prednje diskove koji na sebi imaju sedam redova rupica, ukupno čak 1400 po disku.

Maksimalna debljina diskova je uoči 2017. povećana s 28 na 32 mm, a većina momčadi će i ove godine koristiti maksimalno debele prednje diskove dok na stražnjima najčešće koriste 28 mm debele diskove.

Stražnje kočnice ne moraju podnijeti toliko kočione energije jer se težina pri kočenju prednosi prema naprijed, ali i zato jer bolidi od 2014. imaju složeni ERS sustav koji prilikom usporavanja koči stražnju osovinu u suradnji s Brake by wire sustavom pa su stražnje kočnice manje opterećene.

Broj rupica po disku značajno je narastao posljednjih nekoliko godina, a 2016. ih je bilo najviše 1200 što se tada smatralo graničnom vrijednošću. Ali kako su granice tu da se ruše, tako je i broj rupica po disku opet narastao.

“Momčadi žele puno rupica, ali i dalje žele samo 0.5 milimetara potrošenosti. Takav disk bio bi dobar samo za prvi trening, a onda bi ga morali promijeniti.”

“Uvijek je riječ o kompromisu po pitanju trajnosti diska.”

Kočiona kliješta prema pravilima smiju imati najviše šest klipova, što se redovito i koristi na prednjim kočnicama, a na stražnjim se često koriste i kliješta s četiri klipa zbog gore opisanih razloga.

Load More Related Articles
Load More In Tehnika - vijesti
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Sainz je sumnjao da je na krivoj strategiji na VN Japana

Carlos Sainz priznaje da je u jednom dijelu utrke sumnjao da može završiti na pobjedničkom…