Tehnički direktor Ferrarijeve F1 momčadi Mattia Binotto potvrdio je da njegov tehnički tim već razvija potencijalne nove koncepte za ovogodišnji SF90 nakon razočaravajućeg početka sezone bez ijedne pobjede.

Mercedes je na prvih pet utrka bio najbrži na svim stazama osim u Bahrainu gdje su također pobijedili zbog Ferrarijeve nepouzdanosti, a na petoj utrci u Španjolskoj momčadi su donijele prva veća poboljšanja za svoje bolide.

Ali ni veliki paket aerodinamičkih poboljšanja nije pomogao Ferrariju da smanje zaostatak za Mercedesom koji je donio još opsežnije promjene za svoj F1 W10 i ponovno zauzeo prvi red i ostvario dvostruku pobjedu.

“Da, počeli smo razmatrati nove koncepte s drukčijim mehaničkim i aerodinamičkim postavkama,” rekao je Binotto.

“Naši problemi možda su posljedica uravnoteženosti bolida, možda manjka downforcea, a možda i samoga koncepta bolida?”

Ferrari se sa SF90 dodatno približio Mercedesu po pitanju međuosovinskog razmaka, a rasporedom komponenti unutar motornoga prostora ciljali su na što niži i uži stražnji kraj za manji otpor zraka koji im u kombinaciji sa snažnim motorom omogućuje postizanje najvećih brzina na pravcu.

Na tragu toga koncepta je i prednje krilo koje više naglaska stavlja na usmjeravanje zraka oko prednjih kotača nego na stvaranje maksimalnog downforcea (što čine Mercedes i Red Bull) pa se zbog Mercedesovog uspjeha postavlja pitanje je li Ferrari pogriješio s konceptom SF90.

“Već radimo na evaluaciji novih koncepata,” potvrdio je Binotto.

“Prošlotjedna testiranja u Barceloni i analize u Maranellu potvrdile su koliko su ovogodišnje gume različite od onih iz 2018.”

“One zahtijevaju drukčije mehaničke i aerodinamičke postavke kako bi radile kako treba.”

“U Maranellu već radimo na istraživanju opcija s novim konceptima, ali i na donošenju dodatnih poboljšanja već na ovoj utrci.”

“Monako je drukčija vrsta utrke gdje karakteristike staze mogu protresti poredak. Kao i uvijek, kvalifikacije će biti jako važne jer je ovdje gotovo nemoguće pretjecati.”

Ricciardo leads Vettel and Hamiton 2018 Monaco GP F1 Photo Red Bull

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

FIA i Formula 1 potvrdile promjenu pravila za 2021.

Svjetsko motorsport vijeće ratificiralo je promjene pravila koje su donijeli FIA i Formula…