Šef Ferrarijeve F1 momčadi Mattia Binotto kaže da Scuderia razmatra ulazak u IndyCar prvenstvo 2022., ali i druge trkaće serije poput utrka izdržljivosti u svjetlu smanjenja potrebne radne snage u Formuli 1.

Formula 1 imat će ograničenje budžeta od 2021. koje će najprije biti 145 milijuna dolara, a u sezonama koje slijede bit će dodatno smanjeno što će velike momčadi poput Ferrarija prisiliti na smanjenje broja zaposlenih u F1 programu.

“Ferrari osjeća puno socijalne odgovornosti prema svojim zaposlenicima i želimo se pobrinuti da svaki od njih ima radno okruženje u budućnosti,” rekao je Binotto.

“Iz ovoga razloga počeli smo razmatrati alternativne programe i mogu potvrditi da razmišljamo o IndyCaru koji je trenutno vrlo različita kategorija od naše, ali s promjenom pravila 2022.”

IndyCar 2022. očekuje uvođenje hibridnih pogonskih jedinica po uzoru na Formulu 1, gdje bi Ferrari mogao iskoristiti svoje znanje i tehnologije i postati jedan od dobavljača motora u seriji u kojoj motore trenutno isporučuju Honda i Chevrolet.

Također, Ferrari razmatra i ulazak u prvenstvo utrka izdržljivosti WEC.

“Razmatramo i svijet utrka izdržljivosti i ostale serije.”

“Pokušat ćemo donijeti najbolju odluku.”

Iako su se F1 momčadi mučile dogovoriti oko ograničenja budžeta, koje je za 2021. isprve trebalo biti 175 milijuna dolara, Binotto kaže da su se uspjeli dogovoriti oko granice od 145 milijuna dolara u svjetlu krize nastale pandemijom koronavirusa.

“Posljednjih tjedana bilo je puno rasprave oko smanjenja budžeta za F1 momčadi, a sad smo uspjeli postići dogovor,” rekao je.

“Granica koju smo izglasali 2019. od 175 milijuna bit će smanjena na 145 milijuna.”

“Mi u Ferrariju strukturirali smo se na temelju budžeta odobrenoga prošle godine i dodatna smanjenja predstavljanju važan izazov koji će neminovno voditi reviziji zaposlenika, strukture i organizacije.”

IndyCar od 2009. koristi samo jednoga proizvođača šasije (Dallara), ali postoji mogućnost da bi se i to moglo promijeniti pa bi ponovno mogli imati različite šasije, što bi Ferrariju otvorilo mogućnost da dodatno iskoristi svoja znanja i tehnologije iz Formule 1.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedes će ‘morati kompenzirati’ zabranjeni DAS u 2021.

Suvlasnik i šef Mercedesove F1 momčadi Toto Wolff smatra da DAS nije bio velika prednost n…