Ferrari kaže da je jedini razlog zbog kojega su se odlučili za mat boju na novom F1 bolidu za 2019. ušteda na težini od nekoliko stotina grama i da tako mali dobici imaju smisla ako se sve gura to samih granica.

Prošle dvije sezone Ferrari se napokon probudio i počeo biti prijetnja vodećem Mercedesu iako tu razinu nisu uspjeli održati tijekom cijele sezone, a ove godine nadaju se da će biti barem još malo bolji i konkurentniji i da će Vettel i Leclerc talijanskoj momčadi donijeti prvi konstruktorski naslov od 2008. ili prvi vozački od 2007.

Novi SF90, koji je ime dobio po 90. obljetnici utemeljenja Ferrarija u Modeni 1929., ima novi sustav hlađenja i vrlo uzak stražnji kraj uz zadržavanje oblika bočnih usisnika, a usisnik iznad vozačeve glave jedinstvenog je oblika među F1 bolidima za 2019. zbog gotovo trokutastog oblika i male površine koji podsjeća na usisnik Ferrarija SF14-T iz 2014.

Pažnju je privukla i nova boja koja više nije sjajna kao prethodnih godina, a razlog je ušteda od nekoliko stotina grama.

“Razlog promjene nije estetski, nego isključivo tehnički,” objasnio je novi šef momčadi Mattia Binotto koji ove godine mijenja Maurizija Arrivabenea.

“Eliminiranje sjajnog elementa u boji daje nam nekoliko stotina grama, što možda ne zvuči puno, ali kad sve gurate do samih granica čak i to ima učinka.”

Ferrari pokušao biti ekstreman i inovativan s SF90

Red Bull je prešao na mat boju uoči početka F1 sezone 2016., također iz želje da se uštedi nekoliko stotina grama, a Binotto kaže da novi SF90 nastavlja putem svojih prethodnika pri čemu su nastojali biti što je moguće inovativniji i ekstremniji.

“Jasno je da smo pritiskali kako bismo poboljšali svaki detalj,” rekao je.

“Mislim da nema nijednog istog dijela kao i 2018.”

“Pritiskanje znači da moramo ići dalje od prethodnih granica. Ovaj bolid nije revolucija, jednostavno smo pokušali pritiskati i podići razinu i biti ekstremni koliko god smo mogli.”

“Postoji nekoliko promjena koje su jednostavne, poput prednjega krila, ali ako pogledate sve detalje jasno je da smo pritiskali jako žestoko, pokušali biti inovativni. Usisnik iznad vozačeve glave vrlo je uzak, a stražnji kraj je jako, jako uzak zbog odrađenog posla koji ne možete vidjeti oko instalacije motora i elemenata pogonske jedinice.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton pobjednik VN Monaka unatoč problemima s gumama

Lewis Hamilton osvojio je VN Monaka nakon obrane od kasnoga napada Maxa Verstappena i prob…