Šef Ferrarijeve F1 momčadi Mattia Binotto kaže da su u Austriji imali zabrinjavajući zaostatak na ravnim dijelovima za Mercedesom, ali da su unatoč tome gubili i nešto vremena u zavojima, u iščekivanju temeljito dorađenog bolida u Mađarskoj.

Ferrari je od uvođenja drugoga senzora protoka goriva izgubio svoju premoć u brzini na pravcu, a tome nije pomogla i veća količina downforcea kojega ima njihov novi bolid SF1000.

Ali Ferrari nije zadovoljan ni količinom downforcea niti aerodinamičkom učinkovitošću bolida koji ne pokazuje rezultate iz simulacija pa su još za vrijeme zimskih testiranja odlučili krenuti potpuno drugim razvojnim putem.

Ferrarijev dramatičan pad forme najbolje oslikava podatak da su u kvalifikacijama za prvu utrku sezone u Austriji bili 0.9 s sporiji nego prošle godine dok je Mercedes bio 0.6 s brži.

“Moramo poboljšati svoj bolid jer postoje krive korelacije našega dizajna, ponašanja bolida, posebno na aerodinamičkoj strani, zato smo ponovno započeli razvoj i nadamo se da ćemo novi paket imati uskoro na stazi,” rekao je Binotto.

“Ako ste gledali kvalifikacije, nedostaje nam sekunda u odnosu na pole position. Od te jedne sekunde, tri su desetinke u zavojima, zbog razloga koje sam upravo spomenuo, ali sedam desetinki gubimo na pravcima zbog pogonske jedinice.”

2020 Austrian GP Vettel Ferrari SF1000 on straight Red Bull Ring Photo Ferrari

“Mislim da će taj zaostatak biti puno teže smanjiti jer je razvoj motora zamrznut za ovu sezonu.”

“Brzina na pravcima je funkcija i otpora zraka, a otpor zraka nije nešto što ćemo moći tako brzo poboljšati.”

Binotto nije želio komentirati zašto su ove godine gotovo sekundu sporiji od vlastitoga najboljeg vremena u Austriji prošle godine dok je Mercedes brži šest desetinki, a Red Bull je bio podjednako brz kao i 2019.

“Iskreno, nisam previše zabrinut gledajući u prošlu godinu, mislim da ne bismo trebali uspoređivati se s prošlom godinom, nego s našim suparnicima.”

“Sad smo usredotočeni na relativnu konkurentnost u odnosu na suparnike, gledajući kvalifikacijske krugove i rezultate utrke i pokušati riješiti probleme s našim bolidima.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

McLaren s Mercedesom i Ricciardom želi biti konkurentan od prve utrke

Trećeplasirana momčad prošlogodišnjega F1 prvenstva McLaren ove godine želi biti konkurent…