Ferrari nastavlja s razvojem svog F1 bolida za 2018. te su u Bahrainu predstavili modifikacije aerodinamičkih elemenata iza prednjih kotača, ali i ponovno donijeli novi difuzor koji su testirali na slobodnim treninzima u Australiji.

Od vodeće tri momčadi, Ferrari se odlučio za najveće promjene pa su produljili međuosovinski razmak kako bi imali više prostora za aerodinamičke elemente iza prednjih kotača, ali i dodatno suzili stražnji kraj koji je kritičan za aerodinamičku učinkovitost.

Također, povećali su visinu stražnjega kraja od tla kako bi cijela podnice imala veći nagib, po uzoru na Red Bull koji taj koncept razvija godinama, tako da ih očekuje još puno posla kad je riječ o optimiziranju cijeloga paketa.

Područje iza prednjih kotača, u kojem momčadi od 2017. imaju puno veću slobodu, kritično je za upravljanje turbulentnom zračnom strujom koja dolazi s prednjih kotača i oblikovanju zračne struje koja putuje prema ostalim aerodinamičkim elementima.

Ferrari SF71H Bahrain GP F1 2018 bargeboard area slots Photo AMuS

Ferrari je povećao broj horizontalno položenih ‘noževa’ već uobičajenih za ovo područje koji stvaraju snažne vrtloge na početku podnice (tirkizno), ali sada se na njima nalazi i više vertikalnih usmjerivača koji se nastavljaju na aerodinamičke elemente ispred (crveno).

Horizontalno, nisko postavljene oštrice utječu na stvaranje vrtloga koji će putovati duž bočnoga ruba podnice i pomoći izolirati zračnu struju ispod podnice od vanjskih turbulencija dok okomiti elementi oblikuju zračnu struju koja putuje oko donjega ruba bočnih stranica i dalje putuje s gornje strane podnice.

Prednji rub podnice (ružičasto) nastavlja se ispod horizontalnih oštrica i s njima formira jednu strukturu, što je posebno važno kako bi ova kompleksna struktura zadržala čvrstoću prilikom vožnje preko neravnina i rubnika.

Ferrari je ponovno donio i novu specifikaciju difuzora po uzoru na Red Bull s naglašeno zakrivljenim završecima difuzora koji pomažu virtualno proširiti difuzor i učiniti ga manje osjetljivim na turbulencije sa stražnjih kotača.

Ferrari SF71H Bahrain GP F1 2018 diffuser Photo AMuS

 

Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ferrari pokazao novo stražnje krilo i pokrov motora

Ferrari je donio novi aerodinamički paket za svoj SF1000 u Barcelonu koji uključuje novo s…