Ferrari je na Silverstone, kako je i najavljeno, donio novu podnicu koja sada ima dodatan longitudinalni prorez, ali i novi difuzor i nova krilca pokraj stražnjih kočnica koja će isprobati samo Sebastian Vettel.

Momčadi iz utrke u utrku donose veća ili manja poboljšanja za svoje bolide, posebno velike momčadi, ali ni one to ne čine na istim utrkama pa tako odnos snaga među njim oscilira iz utrke u utrku.

Mercedes je u Austriji uveo dosad najveći paket poboljšanja za svoj W09, a Ferrari je nakon dorade usmjerivača zraka iza prednjih kotača u Kanadi i novoga prednjega krila u Francuskoj za Silverstone pripremio novu podnicu, novi difuzor i nova krilca pokraj usisnika za hlađenje stražnjih kočnica.

Ferrari SF71H British GP F1 2018 side view slots floor new Raikkonen Photo AMuS Ferrari

Nova podnica sada ima tri logitudinalna proreza (crveno) koji su spojeni kosim trakama (ružičasto) kako bi se postigla potrebna čvrstoća, a ispred stražnje gume nalaze se još tri kosa proreza koja zajedno s prorezima ispred njih utječu na način na koji se zračna struja šalje ispod bolida prema difuzoru i smanjuju negativan učinak rotirajućih stražnjih kotača na aerodinamičke performanse.

Momčadi od 2017. imaju veću slobodu u ovom području s obzirom da bolidi mogu biti 200 mm širi nego prije, što im daje po 100 mm slobode sa svake strane bolida.

Novi difuzor (slika dolje) ima zaobljenije završetke na vanjskim rubovima koji podsjećaju na Red Bullovo rješenje na RB14 i koji pomažu ekspanziji zračne struje iza stražnjih kotača.

Ispod fotografije novoga difuzora nalazi se i fotografija staroga difuzora za usporedbu koji je obojan flo-viz bojom za vizualizaciju strujanja zraka.

Ferrari SF71H British GP F1 2018 rear end engine Vettel new diffuser Photo AMuS Ferrari

Ferrari SF71H British GP F1 2018 rear end old diffuser Photo AMuS Ferrari

Ferrari je za Silverstone promijenio i oblik pokrova motora oko ispušnih cijevi koji svojim sinusoidalnim oblikom sada podsjeća na Mercedes (vidjeti gornje dvije fotografije za usporedbu) čime se pokrov motora na tom mjestu sužava i pridonosi poboljšanju aerodinamičkih performansi.

Ferrari je u četvrtak pripremio dvije varijante stražnjega krila koje bi trebali testirati u petak – Vettel (donja fotografija) je dobio zakrivljeno stražnje krilo kakvo su koristili u Azerbajdžanu i Kanadi s otvorenim horizontalnim prorezima na vrhu bočnih ploča (zeleno) i nova krilca pokraj stražnjih kočnica (crveno).

Ferrari SF71H British GP F1 2018 rear end engine Photo AMuS Ferrari

Raikkonen će testirati ravno stražnje krilo s više downforcea i zatvorenim vodećim vertikalnim rubom bočnih ploča, ali i starom specifikacijom krilaca pokraj stražnjih kočnica koja su u sredini izvedena iz jednoga dijela, a na rubovima su podijeljena na tri dijela.

Ferrari SF71H British GP F1 2018 rear end engine Raikkonen Photo AMuS Ferrari

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Leclercu deset mjesta kazne u Saudijskoj Arabiji

Charles Leclerc postat će prvi vozač koji će dobiti kaznu ove sezone zbog prekomjernoga ko…