Ferrari je donio novu inačicu svoga prednjeg krila s nekoliko važnih promjena u geometriji i razvojnoj filozofiji koje utječe na aerodinamiku ostatka bolida, a donijeli su i modificirano stražnje krilo koje su koristili na brzoj uličnoj stazi u Bakuu.

Slobodni treninzi petkom momčadima, među ostalim, služe i za isprobavanje različitih aerodinamičkih konfiguracija sa svoja dva bolida, a Vettel i Raikkonen imat će priliku usporediti staro i novo prednje krilo.

Novo prednje krilo (donje na donjoj slici) ima veću površinu najgornjih elemenata (ljubičasto) koji imaju ravniji profil od starog koje se naglije spuštalo u prijelazu između crne i crvene sekcije.

Ugrubo rečeno, crna, rubna sekcija služi za usmjeravanje i stvaranje vrtložnih struja koje se koriste kako bi se zračna struja skrenula prema vanjskoj strani prednjih kotača i time smanjio otpor zraka, a crvena služi stvaranju downforcea i slanja Y-250 vrtloga duž rubova središnje, 50 cm široke neutralne sekcije.

Ferrari SF71H front wings Russian GP F1 2018 Sochi Photo AMuS MAXF1net
Novo (dolje) i staro (gore) prednje krilo na Ferrariju SF71H na VN Rusije 2018.

Novo prednje krilo ima i drukčiji profil najdonjeg elementa (tirkizno) koji sada ima blaže konture i stvara manji tunel prema rubnom dijelu, a ravni dio blizu ruba krila (žuto), koji je zapravo početak tunela rastućeg radijusa koji se širi prema vanjskoj strani prednjih kotača, sada je uži nego prije.

Ferrari je promijenio i tunel s vanjske strane prednjega krila (zeleno) koji je sada, po uzoru na Red Bull, podignut na svom početku te se spušta prema dolje prema stražnjem dijelu krila, a i taj dio krila, zajedno s rubnim dijelovima crne boje, pomaže usmjeravanju zračne struje prema vanjskoj strani prednjih kotača.

Ferrari je ovim promjenama žrtvovao dio širine i površine krila koji radi na usmjeravanju zračne struje oko prednjih kotača, a povećao dio krila koji stvara downforce.

Što se tiče stražnjega krila, Ferrari je donio krilo iz Bakua koje je upotpunio vertikalnim ekstenzijama na bočnim pločama stražnjega krila koje je prvi puta testirao i koristio u Singapuru, po uzoru na McLaren koji je započeo taj trend 2017.

Ferrari SF71H rear wing Russian GP F1 2018 Sochi Photo AMuS MAXF1net

Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ferrari pokazao novo stražnje krilo i pokrov motora

Ferrari je donio novi aerodinamički paket za svoj SF1000 u Barcelonu koji uključuje novo s…