Ferrari SF71H – Različite konfiguracije prednjega krila za Australiju

Ferrari F1 2018 SF71H front wing comparison Australian GP F1 2018 Photo AMuS MAXF1net

Ferrari je na prvu utrku sezone donio dvije različite konfiguracije prednjega krila za svoj F1 bolid za 2018. SF71H kako bi imali više mogućnosti prilagodbe bolida za stazu Albert Park.

Dva prednja krila razlikuju se u konturi glavnoga, najdonjeg elementa i načina na koji se na rubovima krila oblikuju tuneli za stvaranje vrtloga, kao i u broju proreza i obliku r-usmjerivača.

Prvo krilo, na prvoj slici ispod, koje je Ferrari koristio na predsezonskim testiranjima u Barceloni, ima ravniji profil glavnoga elementa (zeleno) koji prema rubu formira blagi tunel za stvaranje vrtloga i koji se povećava prema gornjim elementima krila.

Ali zato najdonji element ima horizontalni prorez (žuto) blizu središnje, 50 cm široke neutralne sekcije po uzoru na McLaren, kao i na idućem elementu (pokraj natpisa V-Power).

Više proreza krilu omogućuje da u nestabilnim uvjetima prije dođe do uspostavljanja optimalnoga strujanja zraka uz žrtvovanje nešto maksimalnog downforcea (jer je površina krila manja), ali vozač bi trebao imati konstantniji osjećaj za prednji kraj u više različitih uvjeta poput različitih udaljenosti od tla i prelaska preko rubnika.

Samostalni r-usmjerivač (ružičasto), koji se nalazi pokraj višestruke horizontalne kaskade, na ovom je krilu zakrivljen i formira blagi tunel (obratite pozornost na zakrivljeni rub koji gleda prema vanjskom rubu prednjega krila).

Ferrari F1 2018 SF71H front wing 1 Australian GP F1 2018 Photo AMuS MAXF1net

Drugo prednje krilo (donja slika) ima različit profil glavnoga elementa (zeleno) koji se izdiže od središnje neutralne sekcije i već na tom dijelu formira prvi tunel, a drugi tunel, ispod višestruke kaskade, također je naglašeniji.

R-usmjerivač (ružičasto), koji se svojom orjentacijom nastavlja na kaskade, nema zakrivljeni završetak kao na gornjem krilu, nego ima ravni profil usmjeren kao i kaskade.

Ferrari korištenjem dvaju različitih konfiguracija prednjega krila svojim vozačima želi dati više mogućnosti prilikom traženja optimalne uravnoteženosti bolida na stazi Albert Park, ali i testirati aerodiamičku učinkovitost na ovakvoj konfiguraciji staze što će im dati više informacija za budući smjer razvoja.

Ferrari F1 2018 SF71H front wing 2 Australian GP F1 2018 900 px Photo AMuS MAXF1net

Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedesova poboljšanja o kojima ovisi borba za naslov prvaka

Mercedes je na desetu utrku prvenstva na Silverstoneu donio dugo najavljivani paket aerodi…