Ferrari je prva momčad koja je retrovizore na svom F1 bolidu za 2018. montirala na halo zaštitu nakon što je FIA krajem prošloga mjeseca izdala priopćenje u kojem je to dozvoljeno uz postizanje zadovoljavajuće čvrstoće.

Otkako su stražnja krila od 2017. ponovno spuštena na visinu od 750 mm, kao i prije 2009., vozači imaju slabiju vidljivost unatrag, a oblik i položaj retrovizora uvelike je pod utjecajem aerodinamičkih zahtjeva, kao i većina toga na suvremenim F1 bolidima.

Kako je uoči F1 sezone 2018. uvedena halo zaštita vozačeve glave kao obavezna oprema, FIA se dosjetila da bi momčadima mogli dopustiti da svoje retrovizore pričvrste na titansku konstrukciju halo zaštite, uz uvjet da postignu zadovoljavajuću čvrstoću.

Retrovizori uslijed velikih brzina često vibriraju, posebno ukoliko su pričvršćeni na tanke, aerodinamički oblikovane nosače, što vozačima kvari pogled, a prije nego FIA odobri korištenje određenog dizajna i položaja retrovizora vozači moraju iz kokpita pročitati slova i brojke postavljene na određenoj udaljenosti.

Retrovizori na Ferrariju SF71H nalaze se na istoj poziciji kao i dosad, ali su montirani na drukčiji način i nisu pričvršćeni na šasiju, nego na halo zaštitu.

Retrovizori su sada pričvršćeni s gornje strane i vise s halo zaštite na zakrivljenom nosaču, a na njemu se nalazi i još jedan usmjerivač zraka paralelan s retrovizorom koji pomaže usmjeriti i povećati kvalitetu zračne struje prema stražnjem kraju.

Glavni razlog za ovu promjenu je aerodinamička učinkovitost, baš kao i sam dizajn Ferrarijevih retrovizora koji su protočni, jedini u Formuli 1.

Ferrarijevi retrovizori na SF71H stvaraju nešto više otpora zraka nego prošlogodišnji, ali zato šalju kvalitetniju zračnu struju prema stražnjem kraju, duž bočnih stranica.

Ferrari SF71H new mirrors halo Photo Ferrari Albert Farega

Ferrari SF71H new mirrors halo rear Photo Ferrari Albert Farega

Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ferrari pokazao novo stražnje krilo i pokrov motora

Ferrari je donio novi aerodinamički paket za svoj SF1000 u Barcelonu koji uključuje novo s…