Ferrari je u Singapur donio novu inačicu bočnih ploča stražnjega krila na svom F1 bolidu za 2018. SF71H koje se konceptualno naslanjanju na McLarenove koji ih koristi od 2017. iako će biti zabranjene od 2019.

Zbog žestoke borbe za naslov prvaka, Ferrari očekivano pritišće s razvojem svoga SF71H koji je u Singapuru dobio nove bočne ploče stražnjega krila.

Bočne ploče od 2017. moraju biti uže u svom donjem dijelu, a momčadi imaju različite interpretacije oko prijelaza između šireg i užeg dijela.

McLaren još od prošle godine ima slobodne vertikalne ekstenzije gornjeg, šireg dijela bočnih ploča, a ove godine taj je koncept kopiralo nekoliko drugih momčadi uključujući Mercedes i Renault.

Njima se u Singapuru pridružio i Ferrari koji sad također ima dvije vertikalne ekstenzije na stražnjem dijelu bočnih ploča koje pomažu ekspanziji zračne struje u ovom dijelu što pomaže radu difuzora ispod stražnjega krila.

Ferrari je na prvom treningu koristio uobičajenu zelenu boju za vizualizaciju toka zračne struje koja u ovom slučaju pokazuje da nema neželjenih separacija na ovom ključnom dijelu (što primjerice muči Williams i njihov FW41), a novi dio (označen crveno) također pokazuje povoljan uzorak strujanja zraka koji prati konturu stražnjega krila i doprinosi ubrzanju toka iz difuzora.

Zanimljivo je da je Ferrari ovo poboljšanje donio iako će ga moći koristiti samo do kraja sezone (u preostalih sedam utrka) jer će od 2019. ovakve bočne ploče biti zabranjene u sklopu promjena s ciljem smanjenja negativnog utjecaja koji bolidi imaju na zračnu struju iza sebe, što uključuje i pojednostavljeno prednje krilo bez tunela i kaskada na rubnim dijelovima.

Ferrari SF71H Singapore GP F1 2018 rear wing floviz Ferrari SF71H rear wing endplates Photo Ferrari

Mercedes je svoju interpretaciju McLarenova koncepta predstavio u Austriji
Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ferrari pokazao novo stražnje krilo i pokrov motora

Ferrari je donio novi aerodinamički paket za svoj SF1000 u Barcelonu koji uključuje novo s…