Šef Ferrarijeve F1 momčadi Maurizio Arrivabene tvrdi da pad forme njihova F1 bolida za 2018. SF71H nema veze s činjenicom da je FIA postavila drugi senzor u njihov ERS sustav koji mjeri tok energije, ali je ljut što je javnost doznala detalje njihovog složenog sustava.

Ono što se posljednjih dana pisalo, u Japanu je dobilo potvrdu – FIA je postavila drugi senzor kod Ferrarijeve baterije kako bi bolje mjerila tok energije u ERS sustavu, koji je ograničen na 4 MJ po krugu, a sve zbog izuzetno složenog sustava koji je drukčiji nego kod ostalih momčadi.

Ferrari je u Japanu prvi puta priznao da je FIA zaista postavila drugi senzor, ali su ujedno i zabrinuti što su u cijeloj priči u javnost procurili detalji njihovog jedinstvenog ERS sustava.

“Naš je sustav baterija prilično složen,” rekao je Arrivabene za Sky Italia.

“Zato smo se složili sa zahtjevom iz FIA-e da radimo zajedno s njima.”

“Imali smo drugi senzor, ali to ni u kojem slučaju ne mijenja performanse našega bolida.”

“Unatoč tome, čudno mi je da svi znaju o drugom senzoru. Rekao sam da je naš sustav baterija [s dvije baterije] prilično kompleksan, ali je i intelektualno vlasništvo Ferrarija.”

“Nadam se da, sad kad svi znaju za naš drugi senzor, u budućnosti neće svi biti informirani o našem projektu. To bi mogao postati ozbiljan problem.”

Drugi senzor ‘ne utječe na snagu motora’

Arrivabene je još jednom istaknuo da Ferrarijeva lošija forma na posljednjih nekoliko utrka nema veze s činjenicom da je FIA postavila drugi senzor kako bi pratila tok energije.

“To nema nikakve veze s našom brzinom na pravcima jer smo bili brži i u Singapuru i u Rusiji,” rekao je.

“Bili smo ispred u Singapuru i blizu naših suparnika u Rusiji. Dakle u Singapuru i Rusiji bili smo više manje kao Mercedes na ravnom.”

“Vrijeme smo gubili u sporim zavojima, imamo podatke koji to potvrđuju.”

“Patimo na stazama s visokim i srednje visokim downforce zahtjevima. Posebno smo u problemima u sporim zavojima. Nedostaje nam opterećenje, a taj problem dovodi nas do problema u operaciji s gumama jer ih ne možemo uvijek dovesti u pravo operativno područje.”

 

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

FIA i Formula 1 potvrdile promjenu pravila za 2021.

Svjetsko motorsport vijeće ratificiralo je promjene pravila koje su donijeli FIA i Formula…