Ferrari u Australiji koristi novi aerodinamički paket

Ferrari SF70H Australian GP F1 2017 bargeboards area winglets Foto AMuS MAXF1net

Samo dva tjedna nakon završetka predsezonskih testiranja momčadi su u Australiju donijele nove aerodinamičke dijelove kako bi na prvu utrku sezone stigli u što boljem izdanju, a zbog novog tehničkog pravilnika brzina razvoja veća je nego prošlih godina pa na bolidima vidimo različita i vrlo složena rješenja.

Ferrari SF70H pozornost je privukao složenim i vrlo inovativnim oblikom otvora za hladnjake koji su vrlo visoki u dijelu blizu šasije kako bi donjim dijelom zrak neometano strujao oko bolida i bočnih stranica prema stražnjem kraju.

U Australiji je Ferrari donio evoluciju aerodinamičkog paketa kojega su koristili na testiranjima u Barceloni, a jedno od područja u kojem su jasno vidljive promjene je područje iza prednjih kotača. Glavni usmjerivač zraka (bijeli sa Santander logom, istaknut žutom bojom) sada je odrezan u dijelu bliže bočnim stranicama pa se bolje vidi niži, crni usmjerivač iza njega (istaknut crvenom linijom).

Ovo područje obavlja složenu zadaću oblikovanja zračne struje s turbulentnih prednjih kotača, usmjerava zrak u otvore za hladnjake i oko bočnih stranica, a Ferrari je za Australiju dodatno učvrstio ove složene elemente kako bi stvorili uvjete za stabilniju aerodinamičku platformu.

Ferrari je elemente pričvrstio metalnim dijelovima (vjerojatno od titana, istaknuto zelenom bojom), slično kao i Mercedes koji je također imao problema s čvrstoćom ovih dijelova koji su neusporedivo složeniji nego u periodu od 2009. do 2016.

Ferrari SF70H Australian GP F1 2017 sidepods area winglets Foto AMuS MAXF1net
Foto: AMuS/MAXF1.net

Pri vrhu šasije ispred propetog konjića nalazi se novo krilo usmjereno prema dolje (istaknuto žutom bojom) koje zrak usmjerava u otvore za hladnjake, a novi su i držači retrovizora koji su sada više horizontalni i zakrivljeni prema mjestu gdje se spajaju sa šasijom.

Foto: AMuS/MAXF1.net

Ferrari je doradio i difuzor i područje na njegovim rubovima na kojem se sada nalaze brojna zakrilca koja virtualno proširuju difuzor i pomažu ubrzati zračnu struju na njegovim rubovima.

Također, zbog blizine rotirajućih stražnjih kotača na rubovima difuzora, ova zakrilca pomažu usmjeriti i oblikovati turbulencije u ovom području i tako povećati aerodinamičku učinkovitost ovoga ključnog područja.

Difuzor je ove godine oko 2.2 puta veći nego prošle godine pa i najmanja poboljšanja mogu značajnije utjecati na performanse.

Ferrari SF70H Australian GP F1 2017 difusser area winglets Foto AMuS MAXF1net
Foto: AMuS/MAXF1.net
Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

1 Komentar na "Ferrari u Australiji koristi novi aerodinamički paket"

Obavijesti me o
Sortiraj od:   najnovijeg | najstarijeg | s najviše glasova
FerrariHR
Pretplatnik

Odličan članak. Sve super objašnjeno.

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

McLaren MCL33 – T-krilo za VN Monaka

McLaren je nakon uvođenja velikog paketa poboljšanja za VN Španjolske nastavio donositi ma…