Ferrari u Japanu koristio novi aerodinamički paket

ferrari-sf16-h-japanese-gp-f1-2016-barge-boards-under-front-suspension-foto-amus

Ferrari je na slobodnim treninzima u Maleziji isprobao novi aerodinamički paket ispod šasije, a u Japanu su ga, uz manje dorade, koristili u kvalifikacijama i utrci.

[livedojo id=”2″]button

Promjene uključuju aerodinamičke elemente ispod prednjega dijela šasije gdje je Ferrari cijele sezone zaostajao za suparnicima.

Prošlogodišnji SF15-T je krajem sezone imao puno kompleksniju aerodinamiku na tom području, ali novi koncept prednjega ovjesa i novi, kratki nos na SF16-H usporili su razvoj i onemogućili ih da nastave razvoj na temelju prethodnika.

Na rubovima središnjeg, 50 cm širokog dijela prednjeg krila stvaraju se snažni vrtlozi koji putuju prema podnici i oko bočnih stranica i pomažu boljem radu difuzora, a iza njih se nalaze aerodinamički elementi koji pomažu njihovom usmjeravanju.

Područje iza prednjeg krila (i ispod šasije) ključno je za distrubuciju zračne struje ispod i oko bolida, a na tom mjestu momčadi koriste razne usmjerivače i krila kako bi postigli željeni učinak.

Ferrari je koristio trostruke vertikalne usmjerivače koji su dosad bili dvostruki, a na iduće dvije slike možete vidjeti i staru i novu inačicu.

ferrari-sf16-h-japanese-gp-f1-2016-barge-boards-under-front-suspension-foto-amus
Ferrari SF16-H, VN Japana 2016. (Foto: AMuS)
ferrari-sf16-h-old-aero-spec-3-malaysian-gp-f1-2016-foto-amus
Područje ispod prednjeg dijela šasije na Ferrariju SF16-H u Maleziji – ovo je stara specifikacija koju su i koristili u utrci (Foto: AMuS)

Početak podnice (eng. splitter ili tea tray) sada ima duže vertikalne ograde koje pomažu usmjeriti zračnu struju oko bočnih stranica, a ispred njih se nalazi horizontalno krilo usmjereno blago prema dolje koje u F1 krugovima zovu šišmišje krilo (eng. batwing).

Takvo krilo prvi je imao Brawnov BGP001, a kasnije su ga prihvatile i neke druge momčadi. Mercedes ga koristi od početka 2014., a Ferrari ga je predstavio krajem prošle godine na VN SAD-a u Austinu. Duže vrijeme koristi ga i Red Bull, a odnedavno i McLaren.

ferrari-sf16-h-japanese-gp-f1-2016-under-chassis-bat-wing-foto-amus
Tzv. šišmišje krilo na Ferrariju SF16-H, VN Japana 2016. (Foto: AMuS)

Novo prednje krilo

ferrari-sf16-h-japanese-gp-f1-2016-old-up-and-old-down-front-wing-comparison-foto-amus-maxf1-net
Novo (gore) i staro (dolje) prednje krilo na Ferrariju SF16-H, VN Japana 2016. (Foto: AMuS/MAXF1-net)

Ferrari je u Japanu isprobao i novo prednje krilo koje na prvi pogled izgleda isto kao i staro. Ali novo krilo nema horizontalne proreze na rubnom dijelu krila (žuto označeno na starom prednjem krilo) i ima nove držače nosa koji su nešto zaobljeniji i duži.

Rubno područje na prednjem krilu (crno) ključno je za stvaranje vrtloga koji zračnu struju pokušavaju usmjeriti oko turbulentnih prednjih kotača, a momčadi serijom elemenata rastućeg radijusa stvaraju tunel koji se širi kako bi vrtlozi bili snažniji.

Ferrari je promijenio početak toga tunela koji više nema horizontalne proreze, a takvi manji zahvati služe za finu doradu kontrole zračne struje i učinka koji se želi postići.

Na iduće dvije slike možete vidjeti nove i stare držače nosa. Novi držači znatno su otvoreniji kako bi više zraka prošlo ispod nosa, a dodatna duljina pomaže da zračna struja duže putuje u željenom smjeru.

ferrari-sf16-h-japanese-gp-f1-2016-new-front-wing-pillars-foto-amus
Ferrari SF16-H, VN Japana 2016. (Foto: AMuS)
ferrari-sf16-h-japanese-gp-f1-2016-old-front-wing-pillars-foto-amus
Ferrari SF16-H, VN Japana 2016. (Foto: AMuS)

Novi paket donosi rezultate

Ferrari se u Japanu kvalificirao na treće (Raikkonen) i četvrto mjesto (Vettel), samo tri desetinke iza Rosberga i Hamiltona koji su, doduše, imali konzervativne postavke motora.

Ali Ferrari je prvi puta nakon VN Italije u Monzi pobijedio Red Bull s oba bolida i to na stazi koja Red Bullu itekako odgovara, za razliku od Monze.

Prije Monze, Ferrari se s oba bolida kvalificirao ispred Red Bulla još samo na prve dvije utrke u Australiji i Bahrainu.

Raikkonen je nakon isprobavanja novog paketa u Maleziji rekao da im još treba vremena prije nego iz njega izvuku željeni učinak, ali Suzuka je potvrdila da novi dijelovi rade dobro.

“Isprobali smo ih na prošloj utrci, a ovdje smo ih odlučili koristiti kako bi usporedili,” rekao je Raikkonen koji smatra da novi dijelovi donose ‘malu razliku’.

“Brzina je bila dobra cijeloga vikenda i ne bismo stavili dijelove za koje ne mislimo da ne koriste.”

“Nije razlika kao dan i noć, razlika je mala.”

“Ne bih rekao da smo zbog toga postali naglo konkurentni u Japanu jer pravi razlog ne znam, ali sve te stvari pomalo pomažu,” rekao je Kimi.

REZULTATI: Sebastian Vettel 2016.

REZULTATI: Kimi Raikkonen 2016.

REZULTATI: Ferrari 2016.

REZULTATI: Sezona 2016.

REZULTATI: Poredak vozača 2016.

REZULTATI: Poredak momčadi 2016.

Status korištenja pogonskih jedinica

momcadi_ferrari2016

Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

4 Komentari na "Ferrari u Japanu koristio novi aerodinamički paket"

Sortiraj od:   najnovijeg | najstarijeg | s najviše glasova
FerrariHR
Gost

Odličan članak. Fotogalerija je strašna. Darjane,trenutno nema jačeg za ove stvari na nijednom portalu. Pohvale od mene????

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ferrari pokazao novo stražnje krilo i pokrov motora

Ferrari je donio novi aerodinamički paket za svoj SF1000 u Barcelonu koji uključuje novo s…