Ferrari u Kanadi s novim turbo punjačem

Ferrari-SF16-H-power-unit-Australia-gp-Melbourne-17-3-2016-foto-automotorundsport

Ferrari će u Kanadi napokon donijeti novi turbo punjač koji bi im trebao omogućiti kompetitivnije performanse u utrci, a još uvijek nije poznato hoće li nadogradnju koristiti Sauber i Haas.

Šef Ferrarijeve F1 momčadi Mauruzio Arrivabene nedavno je izjavio da će u Kanadi imati spremno poboljšanje na motoru, ali da još uvijek nisu sigurni hoće li na njega potrošiti razvojne tokene.

Čini se da će to ipak biti slučaj jer njemački Auto Motor und Sport prenosi da će Ferrari u Kanadu donijeti novi turbo punjač koji bi trebao ispraviti neke nedostatke o kojima smo već pisali.

Na novoj Ferrarijevoj pogonskoj jedinici sve je dizajnirano ‘na limitu’, a novi turbo punjač veći je nego prošle godine. Veći turbo donosi više snage, ali zbog većih dimenzija i tromosti potrebno mu je više vremena da se zavrti na potrebnu brzinu (a dok se to ne dogodi, vozač ima manjak snage što se često naziva i turbo rupa, eng. turbo lag).

Ferrari, kao i ostali proizvođači, koristi MGU-H kako bi turbo na vrijeme zavrtio na potrebnu brzinu (prije nego vozač ponovno doda gas) kako bi se izbjegla ‘turbo rupa’, ali problem je što onda MGU-H ne može regenerirati dovoljno energije kako bi napunio baterije.

Kako bi se problem kompenzirao, turbo se može brže vrtjeti (pravila dopuštaju najviše 125 000 o/min), ali s većom brzinom vrtnje dolazi i veći rizik od pregrijavanja i kvara što smo vidjeli u Australiji na bolidu Kimija Raikkonena.

Novi turbopunjač Ferrariju bi trebao omogućiti da gube manje snage u trenutku kad je pogonska jedinica u modu ‘punjenja baterija’ i da češće koriste režim maksimalne snage (dosad bi to previše opterećivalo turbo). MGU-H morat će manje ‘pomogatati’ turbini da se zavrti na potrebnu brzinu i na taj način će rasipati manje električne energije.

Renault je planiranu nadogradnju motora donio već utrku ranije u Monaku nakon uspješnog testa u Barceloni dok će Honda u posljednji čas odlučiti hoće li u Montreal donijeti novu specifikaciju.

DOSAD POTROŠENI TOKENI

Ferrari 26/32

Mercedes 21/32

Honda 18/32

Renault 11/32

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Sainz ‘nije jako zadovoljan’ sedmim mjestom u Barceloni

Carlos Sainz kaže da nije jako zadovoljan sedmim mjestom na svojoj domaćoj utrci u Španjol…