2022-Emilia-Romagna-GP-Leclerc-Ferrari-Intermediate-Pirelli-tyres-Saturday-Photo-Ferrari-Edited-by-MAXF1net

Ferrarijev F1 šef Mattia Binotto potvrdio je da će njegova momčad na idućoj utrci u Miamiju na raspolaganju imati novu aerodinamičku konfiguraciju za niže downforce zahtjeve nakon što taj paket nisu imali spreman ranije ove sezone.

Ferrari je na većini utrka ove sezone koristio veće razine downforcea od Red Bulla što je bilo posebno očito na prve tri utrke u Bahrainu, Saudijskoj Arabiji, a to im je donijelo superiornu brzinu na ravnim dijelovima i Verstappenu omogućilo da napadne i prestigne Leclerca u završnici utrke u Džedi.

Ferrari će za petu utrku sezone u Miamiju, koja je nova staza u F1 kalendaru, pripremiti aerodinamički paket s manje downforcea za koji šef momčadi Mattia Binotto kaže da je ‘prilično učinkovit’ odnosno da za određeni iznos downforcea stvara relativno malo otpora zraka.

Što se tiče ostalih poboljšanja Ferrari planira pričekati povratak u Europu, a dotad žele još bolje razumjeti svoj bolid i izvući maksimum performansi iz onoga što imaju.

“Ne, nećemo imati glavni paket poboljšanja za Miami,” rekao je Binotto na pitanje kad će Ferrari donijeti prvi veći paket poboljšanja.

“Ali i dalje ćemo imati nove dijelove na bolidu jer je Miami vrlo brza staza u odnosu na one koje smo imali dosad, po pitanju downforcea, pa ćemo koristiti nešto drukčije u odnosu na ono što smo imali dosad.”

“Nadamo se da će razina downforcea koju donesemo u Miami biti prilično učinkovita, prilično smo sigurni u to. Ali znamo da Red Bull ima dobar srednje niski downforce paket i oni će isto biti konkurentni.”

“Riječ je o potpuno novoj stazi i novom izazovu, prilično zanimljivom, i prilično sam znatiželjan vidjeti kako će to ispasti.”

2022 Miami GP Track map Photo Miami GP
2022 Miami GP Track map Photo Miami GP

Binotto se osvrnuo i na dosadašnji omjer snaga između Ferrarija i Red Bulla čiji su bolidi jaki u različitim poljima.

“Ako pogledamo Džedu, sigurno je da su bili puno brži [na ravnom],” rekao je Binotto.

“Ako pogledamo Bahrain, DRS efekt bio je snažan i način na koji su nas sustizali na pravcima bio je značajan. Ali u Australiji su, mislim, dodali nešto downforcea i brzina je bila vrlo slična između dva bolida.”

“Ako pogledate stražnja krila koja imaju sigurno je da su povećali razinu downforcea. A kad koristimo slična krila, prilično smo blizu po brzini. Tako da mislim da tu nema velike razlike.”

“Znamo da možemo poboljšati svoja krila da budu učinkovitija, ali ne očekujem da će to biti problem na određenim stazama. Mi kao Ferrari sigurno ćemo imati nova krila za srednje niske downforce zahtjeve na idućim utrkama, kad nam budu trebala.”

“A onda je sve stvar samo kompromisa, onoga što mislite što je najbolje ne samo za kvalifikacijsko vrijeme nego i za brzinu u utrci i degradaciju guma.”

“Bilo je utrka na kojima mislim da je naš izbor bio dobar. Možda je u Džedi, ili barem nekoliko krugova, njihov odabir ispao pravi. Ali mislim da je to sjajno, činjenica da imamo različita rješenja, postavke i izbore što utrke čini još spektakularnijima.”

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Ferrari vjeruje u povratak u formu nakon katastrofe u Montralu

Šef Ferrarijeve F1 momčadi Frederic Vasseur vjeruje da će se momčad vratiti u svoje uobiča…