SF70H Monaco GP F1 2017 rear end monkey seat Foto Ferrari MAXF1net

Ferrari nastavlja s aerodinamičkim doradama na svom SF70H, a ponovno su pokazali interes za područje iznad i iza središnje ispušne cijevi u kojem momčadi ove godine imaju veću slobodu.

SF70H jedini je bolid u F1 2017 koji ima dvostruke nosače stražnjega krila, a ispod njih se proteže središnja ispušna cijev. Ferrari je ove godine vrlo zainteresiran za razvoj ovoga područja, više od ostalih momčadi, a neka od krilaca koja su koristili prilično su ekstremna.

U Sochiju su prvi puta koristili konfiguraciju s dva krilca u ovom području, najveće širine od 200 mm, a jedno od njih sastojalo se od čak tri horizontalna elementa.

  • Ferrari pokazao nova dva krilca iza središnje ispušne cijevi

U Monaku se Ferrari odlučio za dvostruki profil krilca iza ispušne cijevi, a promijenili su i oblik krilca koje se nalazi neposredno iznad završetka središnje ispušne cijevi koje se sada polukružno obavija oko cijevi, sa slobodnim završecima. Čvrstoću cijeloj strukturi daju horizontalne trake od karbonskih vlakana koje krilce povezuju s nosačem stražnjega krila.

Ova krila nalaze se ispod stražnjega krila i time pomažu povezati zračnu struju difuzora i stražnjega krila, a i sama krilca proizvode nezanemarivu količinu downforcea, povećanu učinkom vrućih i brzih ispušnih plinova koji stvaraju područje niskoga tlaka zraka ispod stražnjega krila.

SF70H Monaco GP F1 2017 rear end monkey seat

Pozicija ispušnih cijevi strogo je kontrolirana pravilima otkako su momčadi u periodu od 2010. do 2013. intenzivno koristile ispušne plinove u aerodinamičke svrhe i pritom na to trošile sulude količine novca, a čini se da je Ferrari pronašao način da barem malo iskoriste povoljan učinak koji vrući ispušni plinovi imaju na proizvodnju downforcea.

Load More Related Articles
Load More In Tehnika - vijesti
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

VN Francuske 2006. – Ferrari i Bridgestone porazili Renault i Michelin na njihovu terenu

Michael Schumacher ostvario je četvrtu pobjedu u sezoni i drugu uzastopnu na današnji dan …