Momčad Ferrarija zadržat će svoje kontroverzno pravo veta i od 2021. kada će na snagu stupiti novi Concordski sporazum između vladajućih tijela i momčadi, potvrdilo je predsjenik Louis Camilleri.

Ferrari je zbog svoga povijesnog naslijeđa imao pravo veta na pravila koja smatraju da nisu interesu Formule 1, a mnogi su tvrdili da bi takvo pravo trebali izgubiti, uključujući predsjednika FIA-e Jean Todta.

Ali Ferrari će ipak zadržati to pravo i od 2021. u sklopu svojih zahtjeva da ostanu u Formuli 1 u novoj eri koja uključuje nova tehnička i sportska pravila, ali po prvi puta i financijski pravilnik koji kontrolira budžete.

Ferrarijev predsjednik Louis Camilleri objasnio je zašto bi Ferrari trebao zadržati pravo veta i kaže da se i ostali u Formuli 1 slažu s tim jer to osigurava da ne dođe do radikalne promjene pravilnika.

“Zadržali smo pravo veta i to nije kritično samo za Ferrari nego i za Formulu 1,” rekao je Camilleri u intervjuu koji je prenio i Financial Times.

“Hoćemo li ga koristiti? Sumnjam. Ali privlači li pozornost činjenica da ga imamo? Mislim da da.”

“Mislim da je riječ o nečemu što je važno.”Charles Leclerc leads Sebastian Vettel Ferrari Russian GP F1 2019 race Photo Ferrari

“Neke momčadi misle da je to anarhistički i da to ne bi trebalo postojati, ali s druge strane neki misle da je to dobra ideja, da imamo ‘odraslu osobu’ u sobi.”

Posljednji puta Ferrari je pravo veta iskoristi 2015. kada su blokirali maksimalnu cijenu pogonskih jedinica i mjenjača za svoje klijente, a Camilleri ne vjeruje da će biti problema oko rješavanja prepreka s novim pravilima i Ferrarijevim ostankom u Formuli 1.

“Mi smo jako posvećeni [Formuli 1],” rekao je.

“Concordski sporazum je u počecima, nije čak ni počeo. Stvari će morati evoluirati idućih mjeseci, ali svi se slažu oko osnovnih principa i to je zdravo. Ali i dalje imamo puno posla.”

“Ključno je osigurati da F1 uvijek ostane vrhunac motorsporta i da bude dovoljno mjesta za tehnološku kreativnost i inovacije koje su povijesno bili pokretači Formule 1.”

“Prije godinu dana pokušavala se uvesti standardizacija dijelova, ali to je značajno smanjeno, što je dobra stvar.”

Učitaj još iz 

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton srušio Schumacherov rekord 92. pobjedom u Portugalu

Lewis Hamilton ostvario je najuvjerljiviju pobjedu ove sezone i 92. u karijeri čime je sru…