Ferrari traži da FIA napokon stane na kraj glasinama oko moguće nelegalnosti njihove pogonske jedinice nakon sve glasnijih glasina o mogućim protestima ostalih momčadi koje ih počinju sve više živcirati.

Ferrari je u Meksiku rekao da su razočarani glasinama oko legalnosti njihove ovogodišnje pogonske jedinice i mogućim protestom njihovih suparnika jer smatraju da bi trebali biti ponosni na prednost koju su izgradili napornim radom.

Mercedes je u prve dvije sezone hibridne turbo ere 2014. i 2015. uživao u ogromnoj prednosti u snazi motora ispred ostalih proizvođača, a Ferrari je postupno smanjivao zaostatak prije nego su 2018. postali novo mjerilo snage.

Mercedes je u prvim godinama koristio ulje kao gorivo za dodatnu snagu u ključnim trenucima poput kvalifikacija, a kad su to otkrili drugi proizvođači FIA je postupno ograničavala najvišu dopuštenu potrošnju ulja i time neizravno potvrdila da je Mercedes zaista koristio taj trik.

Ove godine Ferrarijevi suparnici izrazili su čuđenje ogromnom razlikom u snazi koju u kvalifikacijama pokazuju u odnosu na ostale, a glasine u Meksiku govorile su da se neki suparnici pripremaju za protest protiv Ferrarija.

Ferrari kaže da priželjkuju takav protest ili objašnjenje od FIA-e kako bi napokon stali na kraj ‘glupim glasinama’ i čuđenju ostalih momčadi.

Vettel Ferrari US GP Austin F1 2019 FP Photo Ferrari

“Postoje dva aspekta, prvo je da smo iznervirani glasinama jer su u prošlosti neki imali veliku prednost s pogonskom jedinicom, a jedina naša reakcija bila je da moramo jače raditi kako bi poboljšali svoj paket,” rekao je Binotto.

“Nikad nismo krivili suparnike da varaju.”

“Mislim da su ostale momčadi brže od nas u zavojima. Ne krivimo ih da varaju u zavojima tako da bih bio sretniji da se ljudi usredotoče na svoje napore i razvijaju svoje bolide.”

“S druge strane, opušteni smo jer točno znamo što radimo. Znamo da smo legalni i da FIA kontrolira naš paket svaku utrku. Pregledavaju sve dostupne podatke.”

“I što da kažem? Nadam se da će FIA svima razjasniti da je ono što imamo legalno i da ne varamo.”

Red Bull – ‘FIA mora razjasniti Ferrarijevu ogromnu prednost’

Red Bullov motorsport savjetnik kaže da njegova momčad nema objašnjenje zašto je Ferrari toliko brži na ravnom, što je kombinacija veće snage motora i nižega otpora zraka koji ima SF90.

“Mi smo na Mercedesovoj razini [snage motora] u utrci, jedino što nam nedostaje je kvalifikacijski način rada,” rekao je.

“Izuzetno povećanje performansi Ferrarija je druga tema.”

“Radije ne bih komentirao sumnje. Ali kad pogledate krivulju snage i vidite koliko su brzi, nevjerojatno je da motor može toliko isticati od drugih. Pričekajmo i vidjet ćemo što će biti. FIA to mora razjasniti.”

Ferrari – ‘Nismo brzi na pravcu samo zbog motora’

Binotto je istaknuo i da Ferrarijeva prednost na ravnom nije samo posljedica jačega motora nego i aerodinamičkog koncepta bolida koji proizvodi manje downforcea pa ima i manji otpor zraka.

“Mi nemamo najviše downforcea, to objašnjava zašto nismo tako brzi u zavojima.”

“Ako imate manje downforcea imate i manje otpora zraka, to je očito. Mislim da je kombinacija manjega otpora i downforcea, uz prednost s motorom, ta koja nam daje prednost na pravcima.”

Hamilton leads Vettel USA GP Austin F1 2019 Photo Sky Sports F1

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton unatoč Mercedesovim problemima želi više zaustavljanja u boksu

Lewis Hamilton kaže da Formula 1 više ne bi trebala imati utrke sa samo jednim zaustavljan…