Monza je najbrža staza u kalendaru Formule 1 za koju momčadi donose posebne aerodinamičke pakete s vrlo niskim razinama downforcea kako bi bolidi što brže jurili dugim pravcima, a pritom ne gubili previše na kočenju i u zavojima.

VN Italije na rasporedu je nakon također vrlo brze staze Spa Francorchamps na kojoj se koriste srednje niske postavke downforcea pa momčadi često koriste slična ili čak ista stražnja krila kao na stazi u Belgiji.

Uobičajeno je ipak koristiti još niže profile krila kako bi se dodatno smanjio otpor zraka i povećala brzina na pravcu, ali na slobodnim treninzima često vidimo eksperimente s različitim razinama downforcea kako bi vozači i momčadi našli najbolji kompromis između brzine po krugu, koja je posebno važna u kvalifikacijama, i brzine na pravcu, koja je izuzetno važna za utrku.

Ferrari je u Monzu donio novo stražnje krilo čiji je donji element (crveno) ravnoga profila, ali se blago spušta prema drugom elementu (žuto) kako bi zračna struja ubrzala na putu prema višem napadnom kutu.

Dva elementa krila zajedno čine profil cijeloga krila pa je tako gornji element kraći i ima relativno velik napadni kut kako bi osigurao dovoljno downforcea na ubrzanju i kočenju, ali i u bržim zavojima poput Lesmosa, Ascarija i Parabolice. Gornji dio gornjega elementa (žuto) u sredini ima već uobičajeni V-prorez za smanjenje turbulencija na tom kritičnom mjestu.

Ferrari SF70H Italian GP Monza F1 2017 rear wing side top Photo AMuS MAXF1net

Ferrarijevo stražnje krilo nije tako ekstremno plitko kao primjerice Red Bullovo krilo na Spa, što se dobro vidi i po visini bočnih ploča iznad donjega elementa. Na tom mjestu vidimo četiri horizontalna proreza (ljubičasto) koji se ne protežu do vodećeg vertikalnog ruba bočnih ploča krila kao što je to čest slučaj kod brojnih momčadi.

Aerodinamički paket upotpunjen je i jednostavnim 750 mm širokim T-krilom (zeleno) koje stvara manje downforcea i otpora u odnosu na inačice s više elemenata i većim napadnim kutem, a iza središnje ispušne cijevi sada se ne nalaze dva 20 cm široka krila koja Ferrari inače koristi u raznim oblicima za povećanje downforcea.

Ferrari nastavlja prilagođavati i podnicu ispred stražnjih kotača koja sada ima po pet proreza sa svake strane, za razliku od Spa gdje su ih koristili šest i Mađarske gdje ih je bilo sedam.

Broj i oblik tih proreza utječu na način na koji se stvaraju vrtlozi koji pomažu što više izolirati zračnu struju ispod bolida od vanjske, posebno od turbulencija rotirajućih stražnjih kotača koji negativno djeluju na rad difuzora i aerodinamičku učinkovitost cijele podnice.

Ferrari SF70H Italian GP Monza F1 2017 rear floor tyre squirt slots five Photo AMuS MAXF1net

Prednje krilo nije ekstremno kao kod nekih drugih momčadi, što potvrđuje da Ferrari koristi relativno visoke downforce postavke s obzirom da je riječ o Monzi, što je luksuz koji si mogu dozvoliti jer imaju snažan motor, kao i Mercedes, posebno jer u Monzu donose novu specifikaciju.

Broj elemenata blizu središnje, 50 cm široke neutralne sekcije i dalje je pet, kao i na Spa i na brojnim drugim stazama ove sezone, a vodeći rub najdonjeg elementa nešto je drukčije profiliran što utječe na način na koji se stvaraju vrtlozi koji se šalju prema drugim aerodinamičkim elementima iza prednjega krila.

Load More Related Articles
Load More In Tehnika - vijesti
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Ferrari vjeruje u povratak u formu nakon katastrofe u Montralu

Šef Ferrarijeve F1 momčadi Frederic Vasseur vjeruje da će se momčad vratiti u svoje uobiča…