Ferrarijeve aerodinamičke dorade za Singapur

ferrari-sf16-h-2016-front-wing-singapore-gp-f1-2016-foto-auto-motor-und-sport

Nakon superbrze Monze koja zahtjeva najmanje aerodinamičkog pritiska u cijelom kalendaru, F1 momčadi putuju u Singapur, na uličnu stazu koja ima posve suprotne aerodinamičke zahtjeve.

Marina Bay Street Circuit od bolida traži najveći mogući downforce zbog mnoštva zavoja i kratkih pravaca koji ne kažnjavaju velik otpor zraka koji sav taj downforce izaziva.

Momčadi su se vratile na svoje uobičajene konfiguracije koje uključuju veća prednja i stražnja krila, krilo iznad glavne ispušne cijevi (monkey seat) i ostale aerodinamičke elemente svojstvene visokim downforce zahtjevima.

Također, Ferrari se vratio i šupljoj osovini prednjih kotača (koju koriste i McLaren, Red Bull, Force India, Toro Rosso i Haas) koja je na brzim stazama u Belgiji i Italiji bila pokrivena.

Ferrari je u Singapur donio dorađeno prednje krilo (gornja slika) koje ima agresivnije (strmije) oblikovan tunel na rubu koji služi za stvaranje snažnih vrtloga koji pomažu usmjeriti zračnu struju oko rotirajućih prednjih kotača. Prednji kotači uzrokuju oko 35% ukupnog otpora zraka cijelog F1 bolida i zahvaljujući njima aerodinamika suvremenih F1 bolida pravi je kaos. Upravo je upravljanje zračnim strujama oko prednjih kotača od ključne važnosti za aerodinamiku današnjih F1 bolida.

Na rubovima krila momčadi formiraju kanale koji su također podijeljeni u nekoliko dijelova kako bi se izbjeglo odvajanje zračne struje zbog agresivnih profila i kuteva nagiba, a kanali se šire prema gore i prema van kako bi se snažni vrtlozi poslali oko prednjih kotača.

Detalj na stražnjem kraju Ferrarija SF16-H (Foto: Motorsport)
Detalj na stražnjem kraju Ferrarija SF16-H (Foto: Motorsport)

Ferrari je u Singapur donio i zanimljivu potporu na stražnjem dijelu karoserije (gornja slika) koja ujedno ima i aerodinamičku funkciju. Ona pomaže usmjeriti zračnu struju s unutarnje strane stražnjih kotača i poslati ju preko difuzora što je kritično za njegovo funkcioniranje. Ovo područje inače je kritično za aerodinamiku cijeloga bolida jer što je bolji protok zraka oko bočnih stranica time će zračna struja preko difuzora bolje izvlačiti zračnu struju u difuzora i time pomoći njegovom učinkovitijem radu.

Na Silverstoneu je Ferrari predstavio mala krila koja vise s kokpita i koja pomažu poslati što kvalitetniju zračnu struju u područje oko bočnih stranica i otvora za hladnjake. Na brzim stazama u Belgiji i Italiji Ferrari ih nije koristio zbog dodatnog otpora zraka koji stvaraju, ali krilca su se vratila u Singapur kao dio aerodinamičkog paketa za visoke downforce zahtjeve.

Male usmjerivače zraka koji vise s kokpita prvi put smo vidjeli na Silverstoneu (Foto: f1technical)
Male usmjerivače zraka koji vise s kokpita prvi put smo vidjeli na Silverstoneu (Foto: f1technical)

Za kraj donosimo i fotografiju starog prednjeg krila na kojem je žutom strelicom istaknuta razlika u odnosu na novo krilo iz Singapura.

Ferrarijevo dosadašnje prednje krilo za visoke downforce zahtjeve - žuta strelica ukazuje na razliku u odnosu na novo krilo za Singapur (Foto: AMuS)
Ferrarijevo dosadašnje prednje krilo za visoke downforce zahtjeve – žuta strelica ukazuje na razliku u odnosu na novo krilo za Singapur (Foto: AMuS)
Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedesova poboljšanja o kojima ovisi borba za naslov prvaka

Mercedes je na desetu utrku prvenstva na Silverstoneu donio dugo najavljivani paket aerodi…