Svjetska automobilistička federacija FIA planira postaviti minimalnu težinu za kombinaciju vozača i sjedala kako teži vozači ne bi bili u lošijoj poziciji i riskirali zdravlje u nastojanju da izgube kilograme.

FIA planira uvesti minimalnu težinu od 80 kg za vozača i njegovo sjedalo koje će na posebno smještenom mjestu po potrebi imati balast kako bi se vozačeva težina sa sjedalom nadopunila do 80 kg.

Ukupna težina bolida i vozača iznosit će 740 kg što je 6 kg više u odnosu na 2018. Tako će konstruktori znati da će im bolidi za 2019. morati težiti 660 kg, bez obzira koji će vozač za njih voziti i koliko će tada imati kilograma.

Bolidi su 2017. zbog širih guma i karoserije morali težiti 728 kg, 26 više nego 2016., ali momčadi su i dalje imale problema sa spuštanjem težine bolida ispod minimalne težine, što je uobičajeno u Formuli 1 i tada se težina nadopunjuje nisko smještenim balastom od teških metala.

Zbog toga su teži vozači poput Marcusa Ericssona bili pod pritiskom jer su svojom težinom izravno utjecali na performanse bolida jer je kombinacija vozača i bolida bila iznad 728 kg.

Minimalna težina bolida za 2018. iznosi 736 kg, 8 kg više zbog uvođenja halo sustava, ali momčadi su otkrile da halo i sve što je potrebno da ga se pričvrsti teže i do 15 kg i time još više otežati spuštanje težine bolida i vozača ispod minimalne granice.

Strateška grupa složila se da je minimalna težina vozača i sjedala od 80 kg ‘realna’ za trkaćega vozača koji su obično niski i lagani, tipično teški između 60 i 70 kg.

Williamsov tehnički šef Paddy Lowe pozdravlja uvođenje minimalne težine vozača zbog zaštite njihova zdravlja.

“Godinama prije vozačeva težina nije bila u težini bolida, a onda su to dodali sredinom 90-ih,” rekao je Lowe.

“Ali problem s težinom i dalje je ostao, posebno kod mladih vozača koji su znali imati problema sa zdravljem zbog stalnog pritiska gubitka težine.”

“Bilo bi dobro za sport da se taj element ukine, što mnogi vozači godinama i žele.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Bolidi će zbog promjene pravila 2021. izgubiti oko 10% downforcea

Bolidi Formule 1 iduće sezone izgubit će oko 10% downforcea zbog promjene pravila koja se …