Jedna od intrigantnijih promjena u tehničkom pravilniku odnosi se na stalnu kontrolu temperatura zraka na ulazu u cilindre što daje naslutiti da su konstruktori motora prethodno hladili zrak na tom mjestu kako bi iz motora izvukli više performansi.

Osim što će vozači na raspolaganju imati jedan motor manje nego 2017., FIA je odlučila dodatno postrožiti određene dijelove pravilnika kako bi spriječila korištenje sivih zona i međusobno optuživanje proizvođača motora.

Članak 5.6.8 Tehničkog pravilnika kaže da zrak na ulazu u cilindre mora biti više od 10 stupnjeva Celzijevih topliji od vanjskoga zraka. Temperatura će se mjeriti kao prosjek vrijednosti u jednome krugu pomoću posebnoga senzora koji propisuje FIA, kao i njegovu poziciju.

FIA na ovaj način želi kontinuirano pratiti što se događa s temperaturom motora na ulazu u cilindre jer je jasno da su neki proizvođači koristili hladniji zrak kako bi motor radio s hladnijim zrakom i time imao bolje performanse.

Hladniji zrak ima više kisika u istom volumenu što znači da se turbina mora manje vrtiti kako bi proizvela istu snagu odnosno može proizvesti veću snagu ukoliko se već vrti na maksimalno dopuštenih 125 000 o/min.

Sad kad zrak mora biti topliji od vanjske temperature, osim potencijalnog gubitka snage zbog manje kisika može porasti i temperatura turbine što dovodi do smanjenja snage i učinkovitosti.

FIA zabranila i alternativno korištenje reciklažnih fluida

Novi članak 5.1.12 kaže da svi fluidi u pogonskoj jedinici mogu izaći samo u atmosferu i moraju proći kroz otvor smješten na stražnjem kraju. Fluidi se ne smiju vraćati u pogonsku jedinicu.

To daje naslutiti da su proizvođači motora koristili takve fluide kako bi iz motora izvukli dodatnu snagu njihovim izgaranjem, poput plinova koji se razvijaju unutar kućišta radilice uslijed podmazivanja koji će se od 2018. morati ispuštati u atmosferu.

Još stroži propisi o korištenju ulja

FIA je još prošle godine postrožila maksimalno dopuštenu količinu ulja koju motori smiju koristiti pa su tako sve specifikacije uvedene od VN Italije 2017. smjele trošiti najviše 0.9 litara ulja na 100 km, a od ove godine granica je spuštena na 0.6 litara na 100 km.

Također, momčadi će smjeti koristiti samo jednu specifikaciju goriva i ulja tijekom jednoga vikenda kako bi ih spriječili da koriste posebne specifikacije u kvalifikacijama, a posebne u utrci.

Stroža je i postala definicija samoga ulja kako bi se osiguralo da ga konstruktori koriste samo za podmazivanje, čišćenje i hlađenje, a ne za izgaranje u svrhu dodatne snage.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Kubica će prvi isprobati novu Alfu u Barceloni

Robert Kubica isprobat će novi bolid Alfa Romea na predsezonskim testiranjima u Barceloni …