FIA će od iduće utrke u Kanadi koristiti poseban softver kako bi mogli lakše pratiti jedinstveni Ferrarijev ERS sustav s dvije baterije koji je izazvao sumnje kod najvećih suparnika.

Ferrarijev ERS sustav našao se u središtu pozornosti nakon što su suparnici iz Mercedesa i Red Bulla u GPS podacima uočili ‘nagli i kratki porast snage’ od 20 kW (32 KS) u kvalifikacijskom načinu rada motora pa su pozvali FIA-u da istraži koristi li Ferrari više električne energije nego što je to dozvoljeno pravilima (4 MJ).

FIA je uoči VN Monaka potvrdila da je Ferrarijev SF71H u potpunosti legalan nakon opsežne istrage, a Charlie Whiting kaže da u Monaku nisu postavljali nikakve dodatne senzore na njihov bolid.

Ipak, od VN Kanade će FIA koristiti novi softver koji bi im trebao olakšati praćenje Ferrarijeva ERS sustava koji se jedini sastoji od dvije baterije.

“Zahvaljujući složenom postupku zadovoljni smo s onim što smo vidjeli kod Ferrarija,” rekao je Whiting.

“Ali ne želimo to prolaziti svaki puta kad ih moramo provjeriti. Zato ćemo u Kanadi imati puno bolji sustav koji će nam omogućiti da provjere obavimo puno, puno brže jer nam je trebalo nekoliko utrka da dođemo do toga.”

“Ono što pokušavamo učiniti je pratiti koje su točno razlike između dvaju polovica baterija. To je srž problema.”

“Ostali sustavi tretiraju bateriju kao jedan sustav. Ferrari ima jednu bateriju, ali ju tretiraju kao dvije. To je ključna razlika, ne mislim da je to tajna.”

“Pokušavali smo doći do točke gdje smo u potpunosti zadovoljni da je snaga koju isporučuje MGU-K korektna [najviše 120 kW].”

“Teško je objasniti ono što vidimo, to je ono na čemu radimo s Ferrarijem, zato jer je vrlo složeno i potpuno drukčiji sustav od svih ostalih.”

“Moramo razumjeti te stvari i zato nam je trebalo nešto duže. Pogrešno je reći da Ferrari nije komunicirao s nama jer su bili vrlo susretljivi cijelo vrijeme.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

F1 bi mogla zamrznuti razvoj motora i odgoditi nova pravila za 2023.

Razvoj F1 pogonskih jedinica mogao bi biti zamrznut zbog smanjenja troškova u nepovoljnoj …