FIA će osigurati da nitko ne profitira na Pirellijevom testu

mclaren-ferrari-red-bull-toro-rosso-italy-gp-monza-f1-2015-chicane
mclaren-ferrari-red-bull-toro-rosso-italy-gp-monza-f1-2015-chicane
McLaren, Ferrari i Red Bull neće profitirati na kišnom testu, jamče FIA i Pirelli

Nakon što je Pirelli objavio da će na testiranju kišnih guma na francuskom Paul Ricardu sudjelovati samo tri momčadi, FIA se oglasila kako će sve pomno pratiti kako Ferrari, McLaren i Red Bull ne bi stekli kompetitivnu prednost pred ostalim suparnicima koji neće nastupiti.

Test će se održati 25. i 26. siječnja na prilagodljivom francuskom trkalištu Paul Ricard, a svrha je testirati novu komponentu guma za kišne uvjete na umjetno natopljenoj stazi.

TEHNIČKI PRAVILNIK: Kotači i gume

SPORTSKI PRAVILNIK: Gume

TEHNIKA: Gume u Formuli 1

Program testiranja ‘u potpunosti će definirati Pirelli, a odobriti FIA’ čiji će predstavnici biti u garažama prisutnih momčadi i imati potpuni pristup svim podacima i momčadskoj radio vezi.

Pirelli je naglasio i da će bolidi morati biti specifikacije iz 2015., a testiranje novih dijelova ili postavki bolida neće biti dozvoljeno. To će momčadi spriječiti da isprobaju dijelove s novih bolida poput novih pogonskih jedinica.

Zanimljivo, jedini proizvođač motora koji neće nastupiti na testu je Mercedes, dominantna sila posljednje dvije godine čija je pogonska jedinica PU106B Hybrid 2015. bila najbolja u F1.

pirelli-f1-pzero-cinturato-wet
Pirelli želi testirati novu XWET komponentu

Rezultati testa bit će dostavljeni svim momčadima koje će u Formuli 1 nastupati 2016. što uključuje opsežna izvješća na kraju testiranja, vremena po krugu i vremena pojedinih sektora.

Kao što je i inače slučaj, postojat će i ‘test na slijepo’ u kojem vozač i momčad ne znaju o kojoj se komponenti radi, nego inženjer zna samo osnovne informacije.

Pirelli ima vrlo specifičan cilj i želi testirati i razviti novu XWET komponentu koja će imati veće prijanjanje u uvjetima staze koja se suši, ali bez gubljenja sposobnosti izbacivanja vode u potpuno mokrim uvjetima.

Nova komponenta trebala bi imati širi raspon funkcioniranja (više prijanjanja na temperaturama koje su dalje od optimalne) kako bi se poboljšala upravljivost i smanjio rizik od naglog preupravljanja prilikom usporavanja.

Pirelli je zahtjevao da na testu nastupe samo tri momčadi jer im je najvažnije, a ujedno i najteže postići željenu razinu vode na stazi. Zbog toga u isto vrijeme ne žele imati više od tri bolida na stazi.

ANALIZA

Kako funkcioniraju nova pravila o izboru guma

Ostale momčadi i dalje se mogu pridružiti, ali dužnosti će podijeliti s ostalim momčadima kako bi u jednom danu imali samo tri bolida na stazi.

Talijanski proizvođač guma za svoj test preferira vozače koji nastupaju u F1 ili su testni vozači. McLaren je potvrdio da će za njih voziti aktualni pobjednik GP2 serije Stoffel Vandoorne koji je unatoč najdominantnije osvojenom naslovu u povijesti ove serije ostao bez mjesta u Formuli 1. Ferrari i Red Bull još nisu objavili imena vozača koji će za njih nastupiti na testu.

stoffel-vandoorne-mclaren-mercedes-mp4-29-silverstone-test
Stoffel Vandoorne nastupat će za McLaren
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Utrke u kojima se F1 prvenstvo odlučilo u Abu Dhabiju

Nevjerojatno uzbudljiva sezona u kojoj se za naslov prvaka bore Lewis Hamilton i Max Verst…