Predsjednik FIA-e Jean Todt u Australiji je otkrio da će FIA prije druge utrke sezone u Bahrainu krajem ožujka predstaviti dugoočekivana pravila za F1 prvenstvo 2021. koja bi trebala predstavljati radikalan zaokret na sportskom i tehničkom planu.

Novi F1 bolidi za 2021. trebali bi izgledati bolje od današnjih, imati 18-inčne kotače i moći bolje pratiti jedan drugoga u bliskom utrkivanju, a na sportskom planu raspodjela novca trebala bi biti pravednija kako bi se smanjila razlika između velikih i malih momčadi.

Rok za nova pravila je lipanj ove godine, a paket pravila trebao bi biti prezentiran momčadima na idućoj utrci u Bahrainu koja je na rasporedu od 29. do 31. ožujka.

“U tijeku su brojne rasprave, za to treba vremena,” rekao je Todt.

“Imat ćemo sastanak sa Strateškom grupom za oko dva tjedna, mislim da će to biti 26. ožujka u Londonu, a isti dan ćemo se sastati i s F1 Komisijom.”

“Trebali bismo biti spremni s globalnim paketom, što je jedna strana priče, a tu su i komercijalna strana, financijska strana, što je odgovornost Formule 1.”

“Imamo kontrolu troškova, što je nova inicijativa koja je zasad dobro uznapredovala.”

F1 2021 render Photo FIA

“Imamo i pravila za motore koja smo prije nekoliko dana poslali momčadima, kao i pravila za šasiju.”

“Sve su to različita poglavlja na kojima radimo i trebali bismo biti u poziciji da imamo konačni paket za raspravu s momčadima 26. ožujka.”

Novi F1 bolidi za 2021. trebali bi imati puno čišći i jednostavniji dizajn od trenutnih bolida kako bi iza sebe ostavljali što manje turbulencija, a dio tih promjena uveden je za 2019.

Kako bi bolidi zadržali visoku razinu downforcea, momčadi će na raspolaganju imati puno veći difuzor koji će počinjati puno prije linije koja spaja stražnje kotače kako bi se povećao učinak tla koji stvara velike količine downforcea uz puno manje turbulencija i otpora zraka.

Zbog veće količine downforcea generiranog iz podnice, bolidi će moći imati manja krila i čišći dizajn s manje usmjerivača zraka koji korigiraju zračnu struju što bi trebalo omogućiti vozačima da lakše mogu pratiti jedan drugoga u bliskoj borbi.

Motori bi trebali ostati vrlo slični današnjim, a kotači s gumama bi trebali ostati iste visine kao i dosad (670 mm), ali će umjesto 13-inčnih imati 18-inčne kotače koji su cestovno relevantniji.

Halo sustav će, za razliku od današnjega, otpočetka biti integriran u dizajn bolida što bi trebalo poboljšati i sigurnost i estetiku.

F1 2021 render rear Photo FIA FOM

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Utrka prekinuta, Hamilton se razbio, veliki sudar Bottasa i Russella

George Russell i Valtteri Bottas imali su žestoki sudar u 32. krugu VN Emilije Romagne nak…