FIA dodatno povećala minimalnu težinu bolida zbog širih guma

Ferrari SF15-T Hybrid 2017 tyre test mule car Foto Pirelli

Minimalna težina bolida Formule 1 očekivano je povećana za dodatnu težinu širih guma što uz prethodno povećanje zbog širih bolida donosi ukupno povećanje minimalne težine u odnosu na 2016. za 26 kilograma.

Bolidi su 2016. morali biti teški minimalno 702 kg s vozačem, bez goriva i na gumama za suho, ali zbog širih bolida minimalna težina isprve je povećana na 722 kg. Ali FIA je otpočetka naglasila da će ukupna težina biti uvećana za dodatnu težinu novih guma u odnosu na prethodnu generaciju pa smo na konačnu minimalnu težinu morali pričekati.

Razlika u težini između četiri prošlogodišnje i četiri ovogodišnje gume iznosi nešto više od pet kilograma što je FIA zaokružila na šest kilograma i pridodala ih prije spomenutoj brojci od 722 kg što daje ukupnu minimalnu težinu od 728 kilograma.

Motorsport prenosi da je set prednjih guma oko 2 kg teži od prethodne generacije dok su stražnje gume zaslužne za povećanje od nešto više od 3 kg.

Povećana minimalna težina odrazila se i na minimalne težine na prednjoj i stražnjoj osovini. Prije ove promjene, bolidi za 2017. morali su biti opterećeni s najmanje 328 kg na prednjoj osovini i 387 kg na stražnjoj osovini, a sada su te brojke uvećane za po 3 kilograma zbog dodatne težine guma od 6 kilograma.

Težina na prednjoj osovini sada ne smije biti manja od 331 kg, a na stražnjoj ne smije biti manja od 390 kg. Kad zbrojimo te dvije težine vidimo da momčadima ostaje tek 7 kilograma slobode za podešavanje rasporeda težine (otprilike 1%), kao i prije najnovije promjene.

Tako primjerice težina može biti raspoređena od 331 kg na prednju i 397 kg na stražnju osovinu (težina maksimalno iza, 45.47 : 54.53 %) do 338 kg na prednju i 390 kg na stražnju osovinu (težina maksimalno naprijed, 46.43 : 53.57 %).

Osim povećanja minimalne težine, povećana je i najveća dopuštena količina goriva koju bolidi smiju koristiti u utrci. Dosad je granica bila 100 kg, a od 2017. iznosi 105 kg. Maksimalni protok goriva i dalje je 100 kg/h.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Verstappen – ‘Pirelli ne može kriviti momčadi, trebali bi gledati sebe’

Max Verstappen smatra da talijanski proizvođač guma Pirelli ne može kriviti F1 momčadi za …